Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 6 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, lovire sau alte violenţe, ameninţare, violare de domiciliu, distrugere şi tâlhărie calificată.

”În cauză s-a stabilit faptul că, prin încheierea din data de 20.05.2020, Tribunalul Neamț a dispus luarea măsurii arestului preventiv, pentru o perioadă de 30 zile, a inculpaţilor C.V., C.D.,  C.G., S.E., T.A.M., L.F.N., C.M. şi C.M.I..

După pronunţarea acestei soluţii de către instanţa de judecată, rudele inculpaților au început să ameninţe părţile vătămate şi martorii, pentru a-şi retrage plângerile penale cât şi pentru a retracta declaraţiile date în faza de urmărire penală. Este de precizat că, la comiterea infracțiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal.

La data de 21.05.2020, inculpatul L.M.L., prin intermediul unor rude, i-a impus unei părți vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. În cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracțional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa.

De asemenea, la data de 30.05.2020, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori din cauza menţionată şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Cu această ocazie, minorii i-au ameninţat pe martori că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele.

La data de 15.06.2020, în jurul orelor 22:30, 7 persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa, de pe raza municipiului Piatra Neamţ, cu intenţia de a-i aplica o corecţie unei părți vătămate, întrucât considerau că acesta este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului infracțional. În baza acestei rezoluţii infracţionale inculpaţii au aşteptat partea vătămată şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii.

În timpul incidentului aceştia i-au sustras părţii vătămate un telefon mobil şi o suma de 2000 de lei. Profitând de un moment de neatenţie a agresorilor, partea vătămată a reuşit să fugă în locuinţa sa, fiind urmărit de către inculpaţi. Deoarece aceștia forţau uşa de acces a imobilului, partea vătămată a sărit pe geam şi s-a ascuns în vecinătatea blocului. Inculpaţii, forţând uşa, au pătruns în locuinţă unde au lovit-o şi pe concubina părţii vătămate, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei”, spun procurorii DIICOT.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț și Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Neamț, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Neamț și al jandarmilor din cadrul IJJ Neamț.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Destructurarea infracționale care teroriza mai multe cartiere din Piatra-Neamț a început în mai. VEZI ARTICOLUL AICI

 În fapt, în perioada 2017 – 2020,  un suspect  a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-a obligat  pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate.În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional  care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte.

S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de S.C. Locativ Serv Piatra Neamţ.

Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost  obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăseasca respectivul cartier.

Ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală ( furturi, tâlhării), informau procurorii DIICOT.

Articolul precedentPagubele furtunii de ieri (FOTO)
Articolul următorCe secții s-ar putea deschide la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru pacienții non-COVID