Mai mulţi directori ai unor companii care dezvoltă inteligenţă artificială (AI), printre care şi Sam Altman, CEO al OpenAI, s-au alăturat, marţi, unor experţi şi profesori din domeniu pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la „creşterea riscului de dispariţie (a omenirii – n.r.) din cauza AI”. Senatarii scrisorii solicită factorilor de decizie politică să ia în serios această ameninţare şi să o considere la fel de gravă cum este ameninţarea unui război nuclear sau a unei pandemii.

 

„Diminuarea riscului de dispariţie din cauza AI trebuie să reprezinte o prioritate globală, la fel ca alte riscuri grave pentru întreaga societate umană, aşa cum sunt pandemiile sau războiul nuclear”, conform celor 350 de semnatari ai unei scrisori deschise publicate de organizaţia nonprofit Center for AI Safety (CAIS), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Alături de Altman, această scrisoare a fost semnată şi de directorii companiilor AI DeepMind şi Anthropic, precum şi de directori din cadrul Microsoft şi Google. De asemenea, pe lista de semnături se află şi Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio – doi dintre aşa-numiţii „naşi ai inteligenţie artificiale”, care au primit premiul Turing în 2018 pentru activitatea lor în domeniu, dar şi numeroşi profesori de la universităţi precum Harvard sau Tsinghua, din China.

În cadrul unui comunicat al organizaţiei CAIS este invocat cazul companiei Meta, unde lucrează cel de-al treilea „naş” al inteligenţei artificiale, Yann LeCun. Niciun reprezentant al acestei companii nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.

În luna aprilie, Elon Musk şi alţi experţi din domeniu au fost primii care au vorbit despre riscurile pentru societate în ansamblu ale acestei tehnologii.

Desigur că AI este o tehnologie ce poate fi revoluţionară în domenii precum cel medical, dar poate duce şi la intruziuni în viaţa personală a oamenilor, se poate afla la baza unor puternice campanii de dezinformare şi poate provoca noi probleme atunci când maşinile inteligente vor gândi pentru ele.

Unul dintre pionierii acestui domeniu (şi semnatar al scrisorii) Geoffrey Hinton a declarat recent pentru Reuters că inteligenţa artificială ar putea fi „o ameninţare mai urgentă” pentru omenire decât schimbările climatice, mai arată sursa citată.

Articolul precedentCe se întâmplă cu contul tău Facebook după ce mori. Puțini utilizatori știu asta
Articolul următorUlei de măsline. Arată bine, dar cum îți dai seama că este original sau contrafăcut?