Sâmbătă noaptea, Salvamont Neamț a finalizat cu succes o operațiune de salvare derulată în zona înalta a Masivului Ceahlău. Acțiunea de căutare/salvare s-a declanșat în jurul orei 23:00 în urma apelului prin 112. Victima un bărbat din județul Neamț a fost surprins în apropierea abruptului din zona Gardul Stănilelor de rafalele de vânt foarte mari și vizibilitatea care uneori scădea sub 4 m și dezorientat a apelat serviciul de urgență 112.

Chiar dacă în mare, victima, avea un echipament care-l proteja termic, condițiile de orientare și parcurgere a traseelor din zona platoului noaptea fără vizibilitate și cu rafale de vânt deosebit de puternice necesită o pregătire mult mai temeinică și un echipament performant. Fără lumina , fără GPS , fără nici o altă posibilitate de orientare este greu credibil că ar fi rezistat termic până dimineață.

Un alt risc major îl constituia vecinătatea pereților care străjuiesc întreagă zonă prin evntualitatea prăbușirii în gol aproape în orice direcție ar fi continuat deplasarea . Echipa de permanentă din Baza Salvamont Dochia a reușit să-l găsească în timp util și să-l conducă spre Cabană Dochia. La reușita acțiunii a contribuit și suportul tehnic al dispeceratului din Baza Durau.

”Să pleci târziu pe munte, singur și fără echipament adecvat sunt greșeli elementare care-ți pot pune viață într-un real pericol.Având în vedere condițiile meteo actuale din zona înalta a Masivului Ceahlău ,considerăm operațiunea că fiind una la limita factorilor de risc acceptați în operațiunile de salvare montană”, au declarat salvamontiștii nemțeni.

Articolul precedentCum puteți dovedi că ați lucrat în grupa I sau a II-a de muncă 
Articolul următor”Spune NU violenței în școli!”, campanie de informare desfășurată de polițiștii nemțeni