Un studiu realizat de InfoCons aduce vești proaste celor care plănuiau să se răsfețe cu bomboane de Ziua Îndrăgostiților. Specialiștii au descoperit că produsele tip cutii cu bomboane, trufe, praline şi bomboane cu ciocolată ce se regăsesc pe piaţa din România conțin până la 10 E-uri. Rezultatul vine după analiza a 126 de produse ce se găsesc în comerțul românesc.

 

În ceea ce privește tipurile de aditivi alimentari, toate produsele care au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitină (E 322 ), 25,39% dintre produsele studiate au avut în componenţă poliricinoleatul de poliglicerină (E 476), iar 18,25% conţin acid citric (E 330 ).

Pe lângă acești trei aditivi alimentari găsiți în majoritatea sortimentelor de bomboane, InfoCons a descoperit o întreagă listă de E-uri, care ar pune pe fugă un chimist experimentat: E476 (Poliricinoleatul de poliglicerina), E1103 (invertaza), E420 (sorbitol), E500 (carbonat de sodiu), E471 (mono și digliceridele acizilor grași), E 503 (carbonat de amoniu), E163 (antocianii), E501 (carbonat de potasiu), E492 (sorbitan tristearat), E162 (betaina), E100 (curcumina), E524 (hidroxid de sodiu), E120 (carmin), E 270 (acid lactic), E 160a (alfa caroten), E 160c (capsatina) E 202 (sorbat de potasiu), E 406 (agar), E 466 (carboximetil celuloza), E 150a (caramel), E 220 (dioxid de sulf), E 341 (fosfat de calciu), E 414 (guma de acacia), E 153 (carbine vegetal), E 904 (shellac)

Studiul prezintă o analiză amănunțită a ingredientelor principale. Astfel, 70,63% au ca prim ingredient zahărul, 7,93% au ca prim ingredient ciocolată/ciocolată amăruie/ciocolată cu lapte /ciocolată neagră, 5,55% au ca prim ingredient siropul de glucoză, 5,55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale, 4,76% au ca prim ingredient masa de cacao şi 2,38% crema de praline/crema cu aromă. Restul produselor au ca prim ingredient fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.

Potrivit InfoCons, acidul citric (E 330) este un regulator de aciditate și aromatizant. Potențează efectul antioxidanților ș gelifianților și contribuie la formarea emulsiilor în mod natural. Se găsește în fiecare celulă vie. Nu are contraindicații, poate fi utilizat la copii și nu sunt specificate contraindicații.

Lecitina (E 322), este un aditiv alimentar din categoria antioxidanților, emulgatorilor și stabilizatorilor. Este un compus care se regăsește în structura membranei celulare a oricărui organism viu. Nu are efecte secundare și poate fi utilizată la copii.

E 476 este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate. Nu are contraindicații și efecte secundare, dar nu este permis în alimentația sugarilor.

Tabelul cu ingredientele și E-urile din fiecare sortiment de ciocolată analizat este disponibil AICI.

Articolul precedentSchimbări radicale ale vremii, după episodul de vreme rea – temperaturile sar la valori ireale. Prognoza pe o săptămână
Articolul următorClubul de Presă se dezvoltă în ritm accelerat: casele de presă și ziariștii, invitați să se alăture