Peste 1000 de femei din județul neamț erau rămase în evidenţele statistice cu cancer de col uterin, informează un comunicat DSP Neamț.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin!”, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei CCU. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma iniţiativei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive.

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

În  judeţul Neamţ, conform datelor statistice existente la DSP Neamţ, în primele 11 luni ale anului 2018 s-au diagnosticat 52 de cazuri noi de cancer de col uterin (22 în mediul urban şi 30 în mediul rural) comparativ cu anul 2017 când s-au diagnosticat 66 de cazuri noi (29 în mediul urban şi 37 în mediul rural). La data de 30.09.2018 erau rămase în evidenţele statistice 1095 de bolnave cu cancer de col uterin (619 în mediul urban şi 476 în mediul rural).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în judeţul nostru se organizează următoarele acţiuni:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • luni, 21.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Petru Poni” Roman;
  • marţi, 22.01. 2019, ora 10.00,  activitate la Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” Barticeşti care va consta în informarea–educarea femeilor, consultaţie ginecologică şi recoltarea materialului celular cervical (testul Babeş –Papanicolau). Este prima activitate care se derulează în campania de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul parteneriatului dintre Compartimentul de Evaluare a Sănătăţii – DSP Neamţ şi Instititutul Regional de Oncologie Iaşi;
  • marţi, 22.01. 2019, ora 11.00,  activităţi de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Danubiana” şi ora 13.00 pentru elevii Colegiului Naţional „Roman Vodă” din Roman;
  • miercuri, 23.01. 2019, ora 10.00,  activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Vasile Sav” Roman;
  • miercuri, 23.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ (Clubul SJU);
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare;
  • activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentTârgurile din Piața Centrală din Piatra-Neamț în 2019. Vezi calendarul
Articolul următorCadavru găsit într-un imobil din localitatea Săvinești