În săptămâna 31.12.2018-06.01.2019 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1067, cu un număr de 60 internări, marcând  o ușoară tendința creștere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă  (481 cazuri cu 18 bolnavi internați ).

Numărul de pneumonii raportate a fost de 209 cu un număr de 53 internări ( față de 232 cu 97 internări săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani  iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an.

S-a  înregistrat un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă la o femeie de 24 ani din  mun. Piatra Neamț, nevaccinată antigripal.

Precizăm  faptul că în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și  gripei s-au raportat două cazuri de gripă în județul Neamț. Până la data de 6.01.2019 au fost vaccinate antigripal  32361 persoane  din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit gratuit  de către  Ministerul Sănătății.

La nivelul județului Neamț mai există în stoc un număr de  2439 doze de vaccin gripal (stoc DSP Neamț -492 doze, stoc teritoriu -1947 doze). Nu s-a recoltat   nicio  probă  pentru cazuri clinice compatibile cu gripă.

Vaccinarea antigripală  este recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripă cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide). Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2 şi B. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi unităţi medico-sociale.

Recomandăm populaţiei că, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

  • evitarea aglomeraţiilor;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • păstrarea distanţei (cel pu ţin 1 metru)faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
  • folosirea şerveţelelor în caz de tușe sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
  • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
  • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
  • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
  • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
  • evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului  de familie, informează DSP Neamț.

SURSĂFoto cu caracter ilustrativ
Articolul precedentUltima zi de vacanță, ultima zi de săniuș în Roman
Articolul următorÎn Neamț nu sunt drumuri blocate, închise ori cu circulaţia îngreunată