Luni, 18 ianuarie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, într-un cadru restrâns, domnul locotenent- colonel Olariu Radu – Vasile a prezentat misiunile, activitățile și rezultatele obținute în anul 2020 de către colectivul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț.
Dacă începutul anului 2020 a fost marcat de aceeași dinamică a activităților și a misiunilor, fiind înregistrată o continuitate a anului 2019, odată cu instituirea stării de urgență prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, urmare a evoluției situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, totul s-a schimbat substanțial.
Noile provocări la care unitatea noastră și întreaga societate în ansamblul ei a trebuit să răspundă au fost cele determinate de prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS – CoV2 ceea ce a condus la un efort conjugat al tuturor structurilor unității, în special prin suplimentarea dispozitivelor de ordine publică cu efective de pe toate palierele de activitate pentru executarea misiunilor de protejare a populației împotriva răspândirii noului coronavirus.
Din totalul de 12.691 de misiuni executate în anul 2020, 559 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice (la manifestări de protest – 10, cultural-artistice-32, religioase/ comemorative – 52, sportive-18, premergător și pe timpul desfășurării alegerilor locale și parlamentare – 369, în zona instituțiilor de învățământ – 27) la care se adaugă misiuni executate în context COVID-19 (asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină instituite la nivelul județului Neamț, în localitățile carantinate Tașca și Tarcău, verificarea persoanelor aflate în izolare), în scădere cu 30% față de anul 2019, ca urmare a măsurilor de restricție impuse de legislația în vigoare în context COVID-19 și concentrării efortului pe linia misiunilor de menținere a ordinii publice în sistem integrat cu Poliția pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus), 10.098 misiuni de menținere a ordinii publice executate atât în sistem independent cât și integrat, 805 acțiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituții, 736 intervenții la solicitări „112”, 458 acțiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere, 35 activități de prevenire a faptelor antisociale.
Ponderea cea mai mare a misiunilor de ordine publică a reprezentat-o segmentul menținerii ordinii publice. Jandarmii nemțeni au executat 10.098 de misiuni în localitățile Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Durău, Bălțătești și Vânători Neamț. Dintre acestea, 6.341 de misiuni au fost executate în sistem integrat cu structurile Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, atât în mediul urban, cât și rural, iar 3.744 de misiuni au fost executate prin patrule de jandarmerie în stațiunile montane, balneare, pe trasee turistice, în zona instituțiilor de învățământ și a obiectivelor din competență. De asemenea au fost executate și 13 acțiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale, cu precădere în piețe, târguri și oboare, în domeniul silvic și piscicol. Comparativ cu anul anterior, acest gen de misiuni a înregistrat o creștere cu 119,62% (+5.500 misiuni) ca urmare a intensificării acțiunilor pentru punerea în aplicare a decretelor și hotărârilor de guvern pentru instituirea stărilor excepționale din perioada de referință precum și ca urmare a diminuării numărului celorlalte categorii de misiuni.
Pe parcursul anului 2020, jandarmii au intervenit la un număr de 736 solicitări prin S.N.U.A.U. „112”, față de 691 de intervenții în anul 2019 și la 24 de acțiuni de salvare-evacuare în zona montană.
În baza planurilor de cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, a protocoalelor de colaborare cu instituții ale administrației publice județene/locale și a solicitărilor primite, în anul 2020 I.J.J. Neamț a executat 805 de acțiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituții (comparativ cu 270 astfel de activități în 2019). Cea mai mare pondere, respectiv 649 au fost acțiuni cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (față de 80 în anul 2019), 32 de acțiuni cu organele judecătorești (față de 18 în anul 2019), 103 acțiuni cu alte instituții/structuri ale statului – organele silvice, Parcul Național Ceahlău, A.V.P.S., Garda de Mediu și 21 de acțiuni speciale cu B.C.C.O, D.I.I.C.O.T. și D.G.A..
Pe linia executării actelor procedurale emise de organele de urmărire penală/ instanțe de judecată au fost executate un număr de 458 mandate de aducere în 23 localități.
Pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale la nivelul județului Neamț, jandarmii au constatat și aplicat 4.056 de sancțiuni, fiind înregistrată o creștere față de anul 2019 cu 66%, pe fondul nerespectării prevederilor legislative în contextul pandemiei COVID-19. Au fost aplicate 2.287 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3.034.203 lei și 1.769 de avertismente scrise. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un număr de 302 fapte penale (în creștere cu 111% față de anul 2019) din care 30 de fapte constatate de efectivele de jandarmerie care au acționat independent și 272 de fapte în cooperare cu structurile de poliție.
Paza și protecția instituțională este a doua componentă importantă în angrenajul misiunilor desfășurate de jandarmerie. Structurile specializate au asigurat paza și protecția la un număr de 22 de obiective, 77 de transporturi de bunuri și valori (în creștere, față de 47 de misiuni executate în 2019), 9 transporturi cu caracter special și 500 de transporturi de corespondență clasificată.
Având în vedere necesitatea detașării de efective în zona de ordine publică, necesitate generată de efectele pandemiei COVID-19, paza și protecția obiectivului Camera de Conturi a județului Neamț a fost asigurată începând cu luna aprilie 2020, de către efectivele M.Ap.N. Astfel că jandarmii din structurile de pază și protecție instituțională au participat încă din primele zile ale declarării stării de urgență la misiuni de ordine publică, în stradă, misiuni pe care le desfășoară și în prezent.
Activitățile și misiunile specifice, rezultatele obținute, dar și principalele direcții de acțiune pentru anul 2021 au fost prezentate de către locotenent – colonel Olariu Radu-Vasile, inspector șef, la sediul unității, într-un cadru restrâns, în prezența domnului colonel Gheorghe-Marian Brâncoveanu, adjunctul inspectorului general (în sistem videoconferință), domnului George Lazăr, prefectul județului Neamț, precum și a reprezentanților instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne (I.P.J. și I.S.U Neamț) cu care cooperăm în îndeplinirea misiunilor specifice.
Sursa: Realitatea de Neamt