Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în București, Constanța și Neamț, arată ONG-ul Salvați Copiii România.

În ultimul an (30 aprilie 2018 – 20 mai 2019), 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra proporţiilor unui fenomen cu implicaţii grave şi pe termen lung.

În aceeași perioadă de timp, potrivit aceleiaşi surse, 5.072 de minori au fost găsiți, dintre care:

 158 cu vârste până la 10 ani;
 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani;
 3.519 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (sectoarele 1-6), I.P.J. Constanța și I.P.J. Neamț, arată datele centralizate.

În 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Tot mai mulți copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie.

Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii.

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, urmare a fenomenului migrației economice.

Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a insitutţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat.

Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi:

 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinților au fost soluționate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinților și a copiilor);
 17% din cazurile de copii dispăruți în Europa au caracter transfrontalier;
 în 20% din cazuri, apelurile din presă și sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruți;
 dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentDoi tineri, reținuți după un scandal pe terasa unui local din Săbăoani
Articolul următorZiua Internațională a Copilului, sărbătorită la Biblioteca Județeană