În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 9.160 cazuri covid-19.  

Au fost raportate 221 decese – 102 de femei și 119 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având  comorbidități. 

Au fost testate 25.170 persoane, fiind lucrate în total 68.516 teste.  

În perioada 20 noiembrie – 27 noiembrie au fost raportate 611 cazuri noi. 

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate și au fost continuate  anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare: 

  • În cadrul unui centru rezidențial din comuna Hangu a fost depistat, un focar COVID-19. În total sunt  infectate 35 persoane. 

În prezent, 278 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și  28 în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.  

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 9.963 decizii de carantinare și 5.222 decizii de  izolare.  

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2 

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în  conformitate cu instrucțiunile producătorilor. 

Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de  testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și  ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale. 

În acest context, experți din cadrul Ministerului Sănătății, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanții Colegiului  Farmaciștilor lucrează la adaptarea legislației naționale actuale, astfel încât comercializarea și utilizarea testelor  rapide antigen să se realizeze în condiții adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuități  ale legislației actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar. 

Conform recomandărilor ECDC, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele  bolnave, comparativ cu testarea RT –PCR și sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de  către profesioniști. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesioniști,  ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal  medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în  instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise. 

Parametrii pentru selecţia testelor de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2: 

  1. a) criteriile minime de performanţă: specificitatea înaltă: > 97% (optim > 99%, pentru evitarea falselor  pozitivităţi), sensibilitatea > 90% în comparaţie cu un test de referinţă (RT-PCR); 
  2. b) calitatea datelor ştiinţifice care au condus la validarea testului; 
  3. c) capacitatea de furnizare, distribuţie şi suport tehnic, condiţii de transport şi stocare; d) testele trebuie să fie obligatoriu autorizate/aprobate de către organismele de reglementare naţională  şi/sau să fie aprobate pentru utilizare în caz de urgenţă de către OMS în momentul achiziţiei. 

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri  urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid,  dar și în siguranță, aceste zone. Concomitent cu testul rapid se va face şi recoltare pentru RT-PCR. Pacienţii cu  rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolaţi imediat în zonele Covid; pacienţii cu rezultat negativ la testul rapid vor fi  menţinuţi în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, aceşti  pacienţi vor fi lăsaţi la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR.  

Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide.

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedent”Legile Puterii”| Traian Băsescu, despre statul paralel: La K2 s-a încercat scoaterea puterii din instituții, în interes personal
Articolul următor„Legile puterii”| Băsescu, despre apropierea dintre USR și PSD. „Calitățile” lui Ponta, confirmate de dezvăluirile de la Realitatea PLUS