Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț evocă personalitatea și activitatea eminentului profesor de limba și literatura română Panaite Criveț, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, marți, 5 martie 2019, cu începere de la ora 12:30, în Sala Cupola. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială Rediu și Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra-Neamț.

Publicist, prefect de Neamț, senator și deputat, Panaite Criveț s-a născut la 21 februarie 1869, în comuna Rediu și a decedat în 1948, la vârsta de 80 de ani. A fost profesor la mai multe instituții de învățământ din țară și la Liceul „Petru Rareș“, loc de unde s-a retras la pensie odată cu sfârșitul anului școlar 1932/1933.

Trebuie să ai știința și arta profesiunii, pe deoparte, iar pe de altă parte, trebuie să ai devotamentul și dragostea profesională până la sacrificiu, ceea ce noi numim apostolatul carierei. Școlarul învață zilnic să sfârșească anul și învață an de an să sfârșească liceul, ca să scape de carte. Iluzie! De carte nu scapi niciodată! Eu însumi sunt un școlar. Adeseori răsfoiesc filele cărților și găsesc noi soluții pentru adaptarea la vremurile noastre“ (Panaite Criveț).

Personalitatea eruditului profesor va fi evocată de profesorii Neculai Vasiliu, Constantin Tomșa, Dan-Mircea Borș, Ionuț Ciangu– directorul Școlii Gimnaziale Rediu – și de bibliotecara Elena Popa – Colegiul Național „Petru Rareș“. Dialogul va fi moderat de prof. Mihaela Mereuță,director-manager al Bibliotecii Județene„G.T. Kirileanu“ Neamț.

Evocarea profesorului Panaite Criveț va fi urmată de vernisajul expoziției de pictură a învățătoarei Ludmila Chicu-Gavril.

 

Articolul precedent795 de locuri de muncă vacante în Neamț. Cele mai multe, 442, în Piatra-Neamț
Articolul următorRadu Secuiu, Prim Vice-Coordonator al Organizației Naționale de Tineret a PRO România