Companiile de asigurări susțin că propunerea de plafonare a tarifelor RCA ar încălca libertatea pieței asigurărilor și ar putea aduce României chiar o sancțiune europeană. Reacția vine după ce în Parlament a fost inițiată o astfel de propunere, motivată de faptul că falimentul City Insurance ar fi dus la o explozie a tarifelor asigurărilor auto obligatorii. 

Proiectul de plafonare a tarifelor de referinţă la RCA nu este în concordanţă cu Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene şi cu legislaţia europeană şi ar putea atrage o nouă procedură de infringement împotriva României, a transmis Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

„Asiguratorii au luat notă „cu îngrijorare şi suprindere” de propunerea legislativă depusă la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, în sensul plafonării preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale ASF. 

Ei susțin că varianta de calcul propusă în proiect este incompletă, „căci menţionează o serie de cifre care nu se regăsesc în argumentaţie”.

„Acelaşi calcul face referire la o daună medie pe clasa asigurărilor RCA de 8.000 lei. Însă, conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări în semestrul I 2021, dauna medie RCA în prima jumătate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vătămări corporale este 67.566 lei. (….) În expunerea de motive a proiectului se mai menţionează şi că profitul asigurătorilor pe linia RCA ar fi de 50%. Datele oficiale contrazic, însă, clar aceste afirmaţii. Astfel, indicatorii publicaţi de ASF privind rata daunei RCA arată că la fiecare 100 lei încasaţi din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puţin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele şi a constitui rezerve de daună adecvate”, a transmis UNSAR.

 

Inițiatorii proiectului de plafonare a RCA susțin că, în urma „falimentului City Insurance”, ceilalți asigurători au majorat „nejustificat” prețurile, situație care a condus de foarte multe ori la imposibilitatea reînnoirii polițelor. În plus, ieșirea City Insurance din piață „a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii”.

Asiguratorii îşi exprimă încrederea că Parlamentul României va opera modificări respectând legislaţia europeană în materie, „a principiilor tehnice ce guvernează domeniul asigurărilor şi numai după o atentă analiză”.

 

Articolul precedentMarcel Ciolacu spune că este total de acord cu Alexandru Rafila premier
Articolul următorFostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lazăr Ioan, trimis în judecată pentru abuz în serviciu