La sfârșitul anului trecut, atunci când s-a considerat că există pericolul producerii avalanșei în zona de traversare a Jgheabului Cabanei (Dochia), salvatorii montani au montat o plasă care închide zona de traseu și o deviază spre platoul din imediată vecinătate a joncțiunii traseului care vine de pe Jgheabul cu Hotare și cel dinspre Stațiunea Durau -Vf Toaca -Vf. Lespezi. Deviația pe traseul de iarnă are cel mult 150 m.
”Atât trebuie să ocoleșți dacă ești un om de munte responsabil, dacă ții la viață ta și în ultimul rând dacă respecți munca unor oameni care veghează ca ție să nu ți se întâmple nimic rău. Din păcate echipa care a asigurat permanența la cabană s-a confruntat cu probleme aproape zilnice generate de către cei care dintr-o inconștiență care se confundă cu prostia ambalată în îngâmfare, feresc plasa de protecție și deschid poteca direct spre cabană ,secționânâd vâlcelul.
Din urmă vin alții cu sindrom de oaie mioritică și-și spun că dacă au trecut unii înaintea lor, de să să fie ei mai proști (și sunt). Atenționați și/sau întorși înapoi de echipele salvamont care patrulează , aruncă vorbe grele, dau ochii peste cap sau ne aduc la cunoștință prin ce munți mult mai mari au umblat ei și multe alte aspecte ale performanțelor lor montane , profesionale și intelectuale care nu ne interesează absolut de loc. Ce ne interesează este că acea zona este periculoasă”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a Salvamont Neamț.
Salvamontiștii spun că acel vâlcel înclinat colectează o cantitate mare de zăpadă și odată la câțiva ani să înregistrează avalanșe parțiale. Pentru sceptici, pentru cei care nu cred în avertismentele oamenilor care trăiesc și lucrează în munte, Salvamont Neamț dă ca exemplu tragedia din urmă cu 18 ani când un salvator și-a pierdut viața pentru a salva șase vieți.
”Anexăm o fotografie pe care cu greu o putem uita. Acum 18 ani un coleg de-al nostru, a fost zdrobit de o avansă în încercarea stupidă de a avertiza un grup de turiști să nu intre în zona pentru că există risc major de avalanșă. Gestul lui a salvat atunci șase oameni. Din păcate aceasta nu este o poveste romanțată cu eroi care salvează vieți. Este o amintire a unei tragedii care se poate repeta oricând”, este mesajul salvatorilor.