Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că autoritățile ar trebui să meargă prin localități și să le explice oamenilor de ce nu ar trebui să mai dea foc vegetației uscate.
Reprezentantul Gărzii de Mediu a subliniat faptul că incendiile provocate sunt greu de controlat în contextul temperaturilor uriașe din această perioadă.
„E greu să mai asortăm acest obicei timpurilor pe care le trăim, pentru că temperatura la nivelul solului a crescut foarte mult în ultimii ani. Sezonul acesta uscat durează tot mai mult. Oamenii incendiază acele miriști unde au păioase, grâu sau alte culturi, închipuindu-și că perimetral cu aceste culturi vegetația e încă verde și nu va fi afectată.
Lucrurile stau total diferit. Avem vegetație uscată și în afara culturilor. În weekend chiar a fost în Mehedinți. Din cauza vântului puternic și a vegetației uscate, în câteva ore aveam o extindere a unui astfel de incendiu pe doi kilometri.”- Octavian Berceanu
Acesta este de părere că autoritățile ar trebui să meargă prin localități și să le explice oamenilor că nu ar trebui să mai dea foc vegetației uscate, fiindcă incendiile provocate sunt greu de controlat, în contextul temperaturilor uriașe din această perioadă.
Cel mai periculos incendiu de vegetaţie din acest an s-a întins pe sute de hectare de teren şi a ajuns la gospodăriile din comuna mehedințeană Devesel. Focul a fost stins după ce a mistuit complet o casă şi zeci de anexe din gospodării, două hectare de pădure şi terenuri agricole. Şi localnicii, şi autorităţile, spun că incendiul a fost provocat de cei care dau foc la miriști.
Sătenii și pompierii s-au luptat aproape 24 de ore cu flăcările în comuna Devesel.
Focul însă s-a extins din cauza vântului și a cuprins mai multe gospodării și cimitirul din sat.
Atunci s-a dat alarma și au fost chemați pompierii. Unii localnici abia au reușit să se salveze.