Miercuri, 21 noiembrie 2018, Muzeul de Artă din Roman a avut loc vernisajul expoziției  retrospective  ”Semn și Însemn”  a artistei  romașcane Monica D. Carp.

Expoziția retrospectivă SEMN ȘI ÎNSEMN, care adună 170 de lucrări, de la miniaturi la compoziții de mari dimensiuni, dezvăluie publicului un artist complex și complet care reușește să surprindă vizualul printr-un limbaj modern, dar pentru care tradiția rămâne cea mai de preț moștenire artistică și spirituală.

De la portrete la flori, la colaje cu țesături,  toate oferă un spectacol armonios, prin formă și culoare, purtând privitorul în universul simbolurilor ancestrale, pe care le regăsim în interpretări inedite, expresive și meditative. Provocarea la analiza simbolurilor printr-o cromatică gravă, animată, pură și fără artificii inutile, cu completări de linii accentuate, cu rol bine definit, ne transpune într-o lume a trăirilor profunde, de o sensibilitate aparte. De la cromatica delicată și liniile gingașe ale compozițiilor florale –  lalele, la  pisanii, la răstigniri  în structuri cromatice grave și  cu o atmosferă de vechi, la imagini de istorie într-o pură interpretare de simplitate care emană acel firesc de întruchipare a unui Ștefan Voievod, sfântul din popor purtător de sabie.

Regăsim o temă dragă: maternitatea, femeia, delicată, fragilă  înconjurată de flori, de instrumente muzicale sau  purtând mândre ii tradiționale,  în tonuri  ce erup forță, hotărâre și creativitate. Nașterea, botezul, căsătoria, moartea se regăsesc în interpretările picturale, în forme și cromatici atent structurate și peste toate și în toate, crucea, simbolul creștinătății.

O expoziție unitară, complexă, echilibrată  prin formă și culoare, care ne invită la meditație, la descoperiri și redescoperiri de simboluri, de semnificații, adevărate amprente ale moștenirii popular- tradiționale și creștin- ortodoxe românești, se arată într-un comunicat semnat de muzeograful Mihaela Ciobanu.

Monica D. Carp se remarcă în spațiul artei vizuale romașcane  nu numai printr-o intensă activitate  expozițională dar și ca formator de tinere talente. Un dascăl dedicat și  care a reușit să implice copiii în proiecte deosebite ca: ”Mărțișorul românesc” sau ”Crucea în imaginația copiilor”, ”Pe urmele lui Brâncuși”. Obținerea a numeroase premii și diplome cu copii la Concursuri Naționale și Internaționale, i-a adus o binemeritată apreciere ca  modelator de viitori artiști.

Profesorul și mentorul său, pictorul Ilie Boca spunea despre artista Monica D. Carp: …”autoarea.. a ajuns la o exprimare originală unitară stilistic cu trăire și limbaj modern, o panotare expresivă, cu pauze și accente, o pictare a sălii ca o mărturisire de credință. Un spectacol artistic emoționant și de bună calitate”.

 

Articolul precedent80 de absolvenți angajați în ultima lună
Articolul următorJuniorii U17 de la CSM Ceahlăul, locul 3 în Liga Elitelor