Senatorul PNL Neamţ, Eugen Ţapu-Nazare, somează Ministerul Sănătăţii să-şi achite datoriile către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ pentru a nu pune în pericol sănătatea pietrenilor. 

Senatorul liberal Eugen Țapu privește cu îngrijorare situația datoriilor acumulate de Spitalul Județean de Urgență Neamț, datorii  care pot pune în pericol actul medical.

Dintr-un document remis publicității de către conducerea spitalului, reiese că, la sfârșitul lunii februarie, datoriile depășesc un milion de euro, ca urmare a neachitării acestora de către Ministerul Sănătății. Din această sumă, peste 10 miliarde de lei vechi au depășit termenul de scadență de 30 de zile și este datorată furnizorilor de medicamente și materiale sanitare, însă există și restanțe mai vechi, de peste 60 de zile.

Ministerul Sănătății promovează o politică a inconștienței. Pe de o parte vorbește de investiții, care însă niciodată nu sunt începute, pe de altă parte ministerul nu este în stare să-și achite datoriile. Personalul medical de la Spitalul Județean de Urgență Neamț este pus într-o situație foarte delicată, nevoit să raționalizeze medicamentele și materialele sanitare, iar cel care are de suferit este pacientul, nevoit să vină cu ele de acasă”,a declarat, indignat de această situație, senatorul liberal.

În opinia acestuia, întregul mecanism de decontare a cheltuielilor este excesiv de birocratic, ceea ce duce la întârzieri nepermise și la sincope în aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

În tot acest timp, colectivului medical de la Spitalul Județean de Urgență i se cere să facă performanță, deși spitalul este subfinanțat, iar întreaga situație nu pare să-i deranjeze pe oficialii ministerului, care s-au învățat să ascundă realitatea în declarații mincinoase și ipocrite”, a adăugat senatorul liberal.

Senatorul Eugen Țapu a mai declarat că îi va adresa și o interpelare pe această temă ministrului Sănătății, Sorina Pîntea, prin care îi va cere să precizeze în mod clar care este termenul de achitare a acestor datorii, dar și soluțiile pe care le are în vedere pentru a preîntâmpina asemenea situații.

Articolul precedentPremianții Festivalului „Florile Ceahlăului” 2019
Articolul următorPoliția Locală din Piatra-Neamț a aplicat într-o săptămână amenzi de peste 20.000 de lei