Traficul pe mai multe drumuri din județul Neamț a fost blocat/îngreunat, ca urmare a ninsorilor de astăzi, 19 noiembrie.

În această dimineață, pe strada Fermelor din Piatra-Neamț, pe DN 15 C (Piatra-Neamț – Târgu-Neamț) și pe DJ 208 G, în localitatea Unghi, mai multe TIR-uri au îngreunat traficul, circulându-se pe un singur sens.

Conform ultimei raportări, la ora 13:45, situația se prezenta astfel:

– Un TIR a blocat DN 15 D, la Girov (zona Turturești), pe drumul Piatra-Neamț – Roman.
– Un autoturism a derapat în șanț în zona Tarcău spre Bicaz. La Tarcău, la intersecția cu DJ 135, două tiruri au fost trase pe dreapta.
– Se circulă greu de la Spitalul Bisericani spre blocuri, pe DJ 157 C.
– Pe DJ 208 G, la Ștefan cel Mare, un TIR nu poate urca.
– Traficul este îngreunat pe drumul Bicaz – Piatra-Neamț

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Având în vedere faptul că în această perioadă partea carosabilă este acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentDouă mașini răsturnate după ce șoferii nu au adaptat viteza la condițiile de drum
Articolul următorDouă accidente pe trecerea pentru pietoni