Deși a fost avertizare de vreme rea în zona înaltă și chiar Salvamont Neamț a publicat o astfel de atenționare de vreme extremă, viscol și vânt de peste 100 de kilometri pe oră, un grup de turiști s-a avântat spre vârf. Doar experiența și profesionalismul salvamontiștilor i-a salvat pe doi dintre ei de la moarte.

Astfel a fost o acțiunea dificilă, în condiții de vreme extremă, care a testat la maxim atât echipamentele de protecție cât și pregătirea salvatorilor dar care s-a încheiat cu succes și cei doi turiști au fost aduși la Baza Salvamont Dochia unde au rămas încă o oră pentru îngrijiri medicale .

”Grupul de patru sau cinci au plecat din Stațiunea Durau în jurul orei 12 . Chiar dacă erau echipați , condițiile de mediu din zona superioară rivalizau cu cele din zonele arctice . Au înaintat foarte greu (7 ore până în zona Vf. Toaca), viscolul ,vântul și zăpadă mare le-a măcinat forțele până aproape de limita de la care și fizicul dar și psihicul cedează. În zona Steaua Panaghiei au intrat în noapte. Doi, dintre care unul cetățean străin , au rămas în urmă și la un moment dat au cedat. În aceste condiții hipotermia se instalează foarte rapid și în scurt timp scăderea temperaturii corpului devine ireversibilă. Au încercat să sune la 112 dar erau într-o zona moartă ( fără acoperire radio) și sistemul n-a funcționat”, informează Salvamont Neamț.

Alarmarea echipei salvamont a fost făcută direct de către primul din grup care având o condiție fizică mai bună a ajuns la Cabana Dochia și a conștientizat situația limita în care se aflau cei rămași în urmă.

Intervenția în condițiile în care echipa era pregătită pentru așa ceva și mai mult, anticipase încă din cursul zilei că se pot confrunta cu persoane dispărute în viscol, a avut eficientă maximă, cei doi fiind găsiți în timp util. Unul din ei era în hipotermie și a fost necesar ca procedura de reanimare termică să fie începută acolo,în zăpadă, prin aplicarea de petch-uri termice la încheieturi în zona toracelui și a axilelor, rehidratare , izolare cu folie termică etc. Ulterior după ce au fost aduși la Baza Salvamont au fost încălziți, rehidratați și ținuți sub observație până când starea lor s-a ameliorat.

”Cu siguranță această situație rezolvată „la limită” se putea evita . În epoca internetului a informațiilor a prognozelor și a codurilor colorate ( atât de colorate și atât de multe încât se pare că lumea nu le mai bagă în seama și de-abia acest fapt este foarte periculos) sunteți la un click distanță de o decizie înțeleaptă . Desigur că noi suntem bine pregătiți , foarte bine echipați și cu experiență a zeci și sute de operațiuni derulate în condiții de mare risc. Dar asta nu înseamnă că nu putem greși , că nu putem fi învinși de natură , de situație sau de factorii de risc ceea ce stimați turiști oricât de dur ar părea mesajul nostru, în condițiile de aseară, dvs. nu aveați nici o șansă de supraviețuire. Merită?”, este avertismentul postat de salvatorii montani.

SURSĂFOTO: Salvamont Neamț
Articolul precedentO femeie de 65 de ani a decedat după un accident rutier la Tazlău
Articolul următorÎncepe simularea probelor scrise la examenul de Bacalaureat. Vezi calendarul complet