Un alt pui de zimbru și-a făcut apariția în Parcul Natural Vânători-Neamț, fiind filmat de specialiștii Romsilva în mijlocul unei turme în libertate, într-o pădure din parc.
”Dacă veți privi cu atenție veți avea plăcerea să vedeți un alt pui fătat în această primăvară. Apariția lui este una episodică, datorită reacției de apărare a adulților din turmă, care încearcă de fiecare dată să se interpună între pui și potențialul pericol”, menționează cei de la Parcul Natural Vânători-Neamț.
Recent, patru adulți și un alt pui de zimbru au fost eliberați în natură în Parcul Natural Vânători Neamț. După o selecție riguroasă și o perioadă de acomodare, în fiecare an sunt eliberate în natură alte exemplare de zimbri.
Zimbrul a fost reintrodus în fauna țării în urmă cu șase decenii, la peste două sute de ani de la dispariția sa din fauna României.
Primele exemplare au fost aduse în țară în 1958 și, treptat, au fost create mai multe nuclee de zimbri în țara noastră.
Specialiștii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamț au eliberat acum șapte ani primii zimbri în natură.
Acum numărul acestora a crescut la 44 de exemplare, 15 dintre aceștia fiind născuți în libertate. Zimbrii în libertate din Parcul Natural Vânători Neamț și-au extins arealul la peste 40.000 de hectare, în pădurile din județul Neamț.
Tot în Parcul Natural Vânători Neamț mai sunt 16 exemplare de zimbru în semilibertate, unde sunt pregătiți pentru eliberare în natură, și 7 în captivitate.
Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț.
Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.