În perioada ianuarie-septembrie 2022, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, au fost efectuate 12.299 de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț.
În ceea ce priveşte natura sesizărilor, în anul 2022, ca ponderi, majoritatea apelanților sesizează: accidente rutiere sau alte evenimente rutiere, neînțelegeri cu persoane cunoscute, agresiuni și furturi.
În perioada de referință, dintre acestea, 37% au fost efectuate din mediul urban, iar 63% de apeluri din mediul rural.
De asemenea, se constată faptul că zilnic se primesc, în medie 46 de apeluri. Câte dintre acestea sunt însă cu adevărat urgențe?
În primele 9 luni, au fost primite 969 de apeluri non-urgente și 498 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost aplicate 432 de sancțiuni contravenționale.
În primele 9 luni ale anului, un bărbat, de 53 de ani, din Săvinești, a apelat S.N.U.A.U. 112 de 364 de ori. Toate apelurile au fost non – urgențe sau apeluri abuzive.
Redăm doar câteva dintre situațiile sesizate prin SNUAU 112:
-bărbatul a sesizat că ar fi primit un bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vârsta i-ar fi fost completată greșit;
-bărbatul a sesizat faptul că factorul poștal ar fi întârziat să îi aducă cuponul de pensie;
– bărbatul a sesizat că primăria ar fi modificat un cuib al unei berze de pe un stâlp de electricitate.
Cu toate că bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional și avertizat cu privire la folosirea serviciului de apeluri de urgență, astfel de apeluri se înregistrează constant.
Reamintim că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
*
Polițiștii vă reamintesc:
• apelarea prin sistemul naţional Apeluri de urgenţă 112, trebuie făcută numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor de poliţie pentru soluţionarea evenimentului;
• este important ca indiferent de situaţia în care vă aflaţi, să vă păstraţi controlul şi să răspundeţi la întrebările pe care vi le adresează operatorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale sau al dispeceratului de Poliţie, pentru a scurta timpul de culegere a datelor necesare efectuării intervenţiei de către structura competentă;
• este important să comunicaţi cu exactitate timpul şi locul producerii evenimentului, numărul şi semnalmentele persoanelor implicate, numărul camerei/apartamentului, intersecţii, cartiere, străzi apropiate, obiective din zonă etc;
• nu abuzaţi de acest număr de telefon fără motiv real .
Pentru informaţii suplimentare, sistemul 112 pune la dispoziţie, prin intermediul paginii sale de internet (www.112.ro), informaţii de interes public din sfera sa de activitate.
Sursa: Realitatea de Neamt