În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, informează ANSVSA.

Pe teritoriul judeţului Neamţ nu evoluează PPA. DSVSA Neamţ, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Pentru a preveni răspândirea bolii, DSVSA Neamţ reia solicitarea către crescătorii de porcine:

– Să nu achiziţioneze animale neidentificate (fără crotalii auriculare), fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare obligatorii
– Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se se facă doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
– Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

În acest context se impune ca la nivelul exploataţiilor comerciale de suine să fie respectate strict măsurile de bio securitate prevăzute de legislaţia sanitară veterinară.

Regulile de filtru sanitar veterinar trebuie respectate strict, menţinerea integrităţii împrejmuirii exploataţiei, controlul circulaţiei personalului în cadrul fermei,
controlul introducerii în exploataţie a produselor alimentare, intrarea în exploataţie a mijloacelor de transport doar după dezinfecţia suplimentară a roţilor şi părţilor laterale (ATENŢIE LA FUNCŢIONAREA ŞI ÎNTREŢINEREA DEZINFECTOARELOR RUTIERE),
efectuarea activităţilor de curăţenie mecanică şi dezinfecţie a spaţiilor de cazare pentru animale şi a mijloacelor de transport animale, întreţinerea dezinfectoarelor pietonale,
informarea personalului lucrător cu privire la riscul pe care îl reprezintă participarea personalului fermei la partidele de vânătoare şi contactul cu efective de suine din alte exploataţii, controlul introducerii de efective de suine din exploataţii cu statut epidemiologic controlat şi cunoscut, reprezentând un set de măsuri ce trebuie aplicate şi monitorizate cu atenţie.

Un risc ce trebuie contabilizat în cadrul măsurilor de securitate la nivelul exploataţiilor comerciale de suine îl reprezintă circulaţia mijloacelor de transport dinspre zonele în care evoluează focare de pestă porcină africană, respectiv din zonele învecinate.

DSVSA Neamț reamintește  că începând cu data de 12.07.2018 s-a aplicat măsura suspendării pentru perioadă nedeterminată a activităţii de comercializare a animalelor vii în târgurile de animale autorizate sanitar veterinar. 

 

SURSĂFoto cu caracter ilustrativ
Articolul precedentA doua crimă în aceeași seară. Victima, un bărbat de 39 de ani
Articolul următorAgenții economici caută ingineri, lăcătuși mecanici și sudori. Vezi lista completă a locurilor de muncă vacante NOI