În săptămâna  04.02 -10.02.2019 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2086, cu un număr de 70 internări, marcând  o ușoară tendința scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3395 cazuri cu  81  bolnavi  internați). Numărul de pneumonii raportate, în scădere, a fost de 543 cu un număr de 73 internări (față de 693 cu 120 internări săptămâna precedentă).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că, ratele de incidența cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală, a evoluat cu intensitate medie, cu apariția de cazuri sporadice pe teritoriul județului  Neamț.  S-au  înregistrat 30 cazuri  de gripă: 1 caz la grupa de vârstă 0-1 an (internat în spital), 3 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 12 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 9 cazuri la grupa de vârstă  50-64 ani, 5 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani.

Din cele 20 de cazuri de gripă internate, un număr de 15 cazuri de gripă au fost internate în Spitalul Județean de Urgență P. Neamț și 5 cazuri în Spitalul Municipal de Urgență Român, cu forme medii de boală.

Precizăm  faptul că în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și  gripei s-au raportat pe teritoriul județului un număr de 113 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.

În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 34.784 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de către  Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie și la nivelul DSP Neamț mai sunt în stoc 1018 de doze de vaccin gripal.

Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării  epidemiei de  gripă facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţîn 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tușe/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

SURSĂFoto cu caracter ilustrativ
Articolul precedentReținut pentru că și-a bătut soția. Bărbatul a fost reclamat de fiu
Articolul următorDeputatul PNL, Laurențiu Leoreanu compară Guvernul actual cu lacomul boier Stroie Orheianu din romanul Neamul Șoimăreștilor