În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 3.921 cazuri covid-19.  (raportate la 9 octombrie)

Au fost raportate 122 decese – 58 de femei și 64 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având  comorbidități. 

Au fost testate 15.001 persoane, fiind lucrate în total 45.646 teste. 40,85 % din testări sunt realizate la Spitalele  din județul Neamț. 

Începând cu 1 august a.c. au fost înregistrate 2.589 cazuri. 

Localitățile cu cele mai multe infectări comunitare înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 198 cazuri și municipiul Roman cu 185 cazuri. Au fost înregistrate 33 de cazuri cu vârsta sub 19 ani. 

 

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate au fost continuate  anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare: 

  1. În cadrul Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni a fost depistat un focar covid-19. În  total sunt infectați 148 beneficiari și 39 de salariati. A fost instituită măsura de carantină a unității începând cu  data de 05.10.2020 și tura de lucru -14 zile izolare/carantină în centru, 14 zile izolare/carantină la domiciliu. Beneficiarii au fost evaluați clinic de către medici specialiști desemnați de către Direcția de Sănătate Publică  Neamț. Beneficiarii pozitivi, asimptomatici au fost izolați în centru iar cei cu simptome au fost izolați în spital.  Salariații pozitivi au fost izolați la servici, spital sau la domiciliu. Membrilor familiilor salariaților pozitivi li s-a instituit măsura carantinei la domiciliu. Salariații negativi, au fost carantinați într-o locație declarată de ei. 
  2. În cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț a fost depistat un focar covid-19. În total sunt infectați  10 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate în spitalele suport covid din județul Neamț sau, urmare evaluării stării  de sănătate în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Neamț, la domiciliu. A fost  instituită măsura carantinei contacților direcți. Unitatea a fost dezinfectată. Activitatea a fost suspendată până la  data de 12 octombrie 2020. 
  3. În cadrul Judecătoriei Neamț a fost depistat un focar covid-19. În total sunt infectați 5 salariati. Cazurile pozitive  au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sau, urmare evaluării stării de sănătate în cadrul  Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Neamț, la domiciliu. A fost instituită măsura  carantinei contacților direcți. Unitatea va fi dezinfectată. 
  4. În Spitalul Municipal de Urgență Roman, în cadrul măsurilor aplicate de limitare a focarelor, au continuat  testările, triajul și supravegherea epidemiologică. În urma testărilor personalului din ultimele zile, au fost  confirmate 31 de cazuri la salariați, personal medical și administrativ. Persoanele au fost izolate în spitalele suport  covid din județ. Pacienții si personalul medico-sanitar sunt supravegheați clinic, epidemiologic și de laborator. 

Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unități de învățământ. 

În prezent, 366 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul  Neamț. 10 persoane sunt internate la ATI.  

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 4.566 decizii de carantinare și 1.195 decizii de  prelungire a izolării.  

3 lucruri ne țin în siguranță pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi: 

  1. Masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura. 

Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe.  Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă, birou) previne transmiterea virusului atunci când mai multe  persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la  cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi  menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă. 

Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane  sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană. 

  1. Distanța fizică trebuie păstrată la cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri  în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt răspândite prin simpla vorbire,  purtarea măștii și distanța fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.

      3. Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață care ar putea fi infectată (ex:  clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafață  înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacă mâinile  noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul  poate fi pe mâini și în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun  sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm  frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentÎncepe recensământul agricol de probă
Articolul următorBilanț coronavirus 11 octombrie: 2.880 de noi cazuri și 53 de decese