Un profesor de informatică din Bicaz, care a accidentat mortal un pieton după ce s-a urcat beat-criţă la volan, a scăpat de închisoare pentru că are o conduită exemplară în societate.

Bărbatul a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi conducere pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. Acesta a fost acuzat că în seara de 19 noiembrie 2017, în timp ce conducea un autoturism pe DN 15, în afara localității Bicaz, a surprins și accidentat un pieton (bărbat de 76 de ani), ce se deplasa pe partea carosabilă. În urma impactului a rezultat decesul pietonului. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. La sânge, s-a dovedit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,35 g alcool pur în sânge.

În primă instanţă, Judecătoria Bicaz a dispus condamnarea lui la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. I-au interzis și dreptul de a se afla în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă – respectiv interzicerea dreptului de a intra în localuri publice în care se consumă băuturi alcoolice.

Magistraţii au apreciat că parte din vină a avut-o şi pietonul, care nu purta însemne reflectorizante și se afla, de asemenea, sub influenţa băuturilor alcoolice (0.30 la mie).

Procurorii au contestat decizia instanţei din Bicaz, dar Curtea de Apel Bacău a decis, însă, menţinerea sentinţei pronunţată de prima instanţă pentru că inculpatul are o conduită exemplară în societate, este cadru didactic, a regretat în mod sincer faptele săvârşite și există reale posibilităţi de îndreptare a acestuia, fără a fi necesară executarea efectivă a pedepsei închisorii.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentApă cu presiune redusă în Piatra-Neamț și comuna Alexa­ndru cel Bun
Articolul următorIPJ Neamț amintește societăților comerciale despre obligațiile privind analize de risc la securitate