În conformitate cu prevederile H.G. nr.301/2012, fiecare societate comercială este obligată să adopte măsuri de securitate cu privire la valorile deținute în baza unei analize de risc la securitate fizică.

Analiza de risc reprezintă fundamentul adoptării măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor și valorilor prevăzute de Legea nr.333/2003, transpuse în planul de pază și proiectul sistemului de alarmare, iar neefectuarea acesteia se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei -20.000 lei, conform art.4, alin.1, lit.d din H.G.nr.301/2012.

Analiza de risc se efectuează de experți (evaluatori) înscriși în Registrul Național al Evaluatorilor la Securitate Fizică.

Cu privire la verificarea modului de asigurare a bunurilor de către deținătorii acestora, așa cum rezultă din prevederile art.2, alin.1 din Legea nr.333/2003, activitatea poliției, în acest moment, se rezumă la verificarea existenței raportului de evaluare la securitate fizică, care trebuie prezentat de fiecare administrator de societate, cât și a implementării măsurilor dispuse, în termen de 60 de zile de la asumarea raportului.

Neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2000 de lei şi 5000 de lei.

Considerăm că apelul adresat conducătorilor de societăți comerciale cât și de entități economice deținătoare de bunuri va fi recepționat ca atare, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, toate obiectivele și instituțiile prevăzute în art.2 din Legea nr.333/2003, cu modificările și completările ulterioare, să se alinieze măsurilor stabilite de legislația în vigoare.  – informează IPJ Neamț

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentBeat criță, a accidentat mortal un pieton și a scăpat de închisoare
Articolul următorPrins cu peste 3100 pachete de ţigări de contrabandă. A declarat că le-a găsit pe stradă