Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” Neamț a anunțat cauza probabilă a exploziei de miercuri, 31 octombrie, din Piatra-Neamț precum și pagubele produse de aceasta.

”Forțele profesioniste de intervenție au acționat concomitent, atât pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de explozie, cât și pentru localizarea și lichidarea incendiului care s-a propagat și la acoperișul blocului.

În urma misiunilor de recunoaștere în apartamentele afectate, au fost identificate și salvate un număr de trei persoane, una de la etajul 4, cu ajutorul autoplatformei de intervenție la înălțime, iar celelalte două de la etajul 2.

De asemenea, trei persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Piatra Neamț, una din ele cu  arsuri de gradele 3 și 4 pe cca 70% din suprafața corporală.

Ca urmare a producerii exploziei, urmate de incendiu, au fost distruse/afectate: 3 apartamente, 16 apartamente cu uși și geamuri sparte, acoperișul din astereală de lemn și învelitoare azbociment pe cca. 300 mp.

Cauza probabilă de producere a exploziei urmată de incendiu a fost o acumulare de gaz metan ca urmare a  ,,pierderii proprietăților fizico-chimice a unor instalații, conducte, armături”, inițiată de arcul electric al unui comutator.

Asupra cauzelor care au dus la ,,pierderea proprietăților fizico-chimice a unor instalații, conducte, armături” se vor pronunța, în urma unor activități specifice, organele de poliție”, se arată în comunicatul ISU Neamț.

Explozia a fost anunțată, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, la ora 13:42, iar la locul evenimentului s-au deplasat 13 echipaje de pompieri militari cu 5 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 2 autospeciale pentru intervenție și salvare de la înălțime, 1 autospecială de descarcerare, 1 autocamion de intervenție, 1 autospecială de transport personal și victime multiple, 2 autoambulanțe SMURD și 1 autospecială de primă intervenție și comandă din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț.

 

Articolul precedentÎn noiembrie, cursuri de formare profesională prin AJOFM Neamț
Articolul următor31 octombrie, ora 13:45 a fost declanşat Planul Alb la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț