De Revelion, pompierii și echipajele SMURD  din cadrul ISU Neamț vor fi la datorie. Peste 95 de salvatori se vor afla la posturile lor în perioada minivacanței de Anul Nou, iar 25 de autospeciale de stingere sunt pregătite pentru a asigura zilnic misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență.

Premergător acestei perioade, încă de la începutul lunii decembrie, inspectorii de prevenire au derulat controale la structuri de primire turistică, restaurante, cluburi, baruri, discoteci, precum şi în spaţii comerciale cu aflux mare de persoane pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu. La niciunul dintre obiectivele controlate nu au fost constatate încălcări grave care să impună aplicarea sancțiunii de oprire a funcționării.

Verificările vor continua la aceste categorii de obiective și în perioada următoare, pentru înlăturarea potențialelor disfuncționalități care pot pune în pericol viața cetățenilor.

Totodată, specialiştii ISU au asigurat instruirea angajaţilor, astfel încât în cazul unui incendiu să fie în măsură să sprijine acțiunile de evacuare a clienților și limitare a propagării flăcărilor.

În noaptea de Anul Nou, echipaje de pompieri și paramedici SMURD vor fi dislocate în apropierea zonelor unde vor fi organizate evenimente cu public numeros.

Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar sărbătorirea acestui moment să nu fie umbrită de evenimente nedorite, pompierii nemțeni vin cu câteva recomandări preventive:

”Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, trebuie respectate în totalitate instrucțiunile producătorului și verificată integritatea ambalajului, iar în situaţia în care acesta este deteriorat se va evita utilizarea produsului.

Chiar și pentru materialele de acest tip care prezintă un nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii este strict interzisă.

În cazul în care anumite materiale nu au funcţionat, nu se va încerca reaprinderea lor. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc.

Reamintim cetăţenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori (ex: beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, şerpi, scântei, pocnitori cu confetti).

Nu în ultimul rând, atragem atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:

  • respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
  • asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
  • asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
  • instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă. ”
Articolul precedentO tânără s-a aruncat, de pe pod, în canalul Bistrița (FOTO)
Articolul următorProgramul zilei de duminică, 30 decembrie, la Târgul de Crăciun la Neamț