Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ informează că ”La data de 02.04.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracțiunii de ,, zădărnicirea combaterii bolilor”, prevăzută de art. 352 din Codul penal.

Obiectul sesizării se referă la faptul că, în zilele de 18 și 20.03.2020, un bărbat din municipiul Piatra Neamț, în vârstă de 45 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgente Piatra Neamț, acuzând simptome specifice persoanelor infectate cu virusul COVID 19 fără se dispune testarea. În data de 23.03.2020, bărbatul a fost adus cu ambulanta la unitatea medicală din Neamt, ocazie cu care s-a dispus testarea, fiind diagnosticat pozitiv. De asemenea, se cercetează şi dacă au fost respectate protocoalele privind transportul şi transferul între unitățile medicale a persoanelor infectate cu virusul COVID 19, în condițiile în care, după diagnosticare, pacientul a fost transferat la un spital din mun. Iaşi.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumpției de nevinovăție”

În acest caz și prefectul județului Neamț a solicitat pe 25 martie o ancheta la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru verificarea modului în care au fost respectate protocoalele spitalicești în cazul acestui pacient. (VEZI ARTICOLUL AICI)

Rezultatele anchetei demarate de unitatea spitalicească arată că pacientul a oferit informații diferite în chestionar de la un consult la altul. Dacă pe 18 martie, pacientul spune că  nu a  participat în ultimele 14 zile la Conferinţe întâlniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate, pe 20 martie spune că a participat pe 7 martie la o întâlnire de acest fel. (VEZI ARTICOLUL AICI)

Articolul precedentPrefectul, George Lazăr, cere schimbarea managerului Spitalului Judeţean de Urgență Piatra-Neamț
Articolul următorAmenzi usturătoare pentru nemțenii care nu respectă prevederile ordonanțelor militare