După succesul la public de care s-a bucurat vernisajul anterior – al pictoriţei Ana Ranete, intitulat „Aripi” – Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, propune publicului iubitor de frumos o nouă întâlnire cu pictura şi cu muzica.

De această dată, invitat să expună pe simeze este pictorul sucevean Radu Bercea.

Cu un trecut zbuciumat, cu o experienţă de viaţă care a adunat şi mulţi ani de detenţie pe motive politice, artistul de la Gura Humorului, ajuns acum octogenar, priveşte cu seninătate propia existenţă şi lumea înconjurătoare, prezentând nemţenilor o serie de creaţii plastice pline de lumină şi culoare.

Referinţele critice asupra expoziţiei vor fi făcute de criticul de artă Emil Nicolae.

Vernisajul se va bucura de un moment muzical pregătit de clasa de chitară a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, protagonişti fiind profesorul Florentin Blănaru şi eleva sa, Inge Olaru.

Întreg evenimentul se va desfăşura luni, 18 noiembrie 2019, la Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, începând cu ora 17:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

RADU BERCEA

Pictorul şi graficianul Radu Bercea s-a născut la 29 august 1939, în satul Cuciurul Mare, Cernăuți (Bucovina).

Urmează studii de artă la Școala de Arte Plastice și Decorative „Octav Băncilă”, Iași. În regimul comunist, în perioada 1959-1964 a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale.

În timpul detenției în lagărele de exterminare a cunoscut o serie de personalități ale intelectualității române, așa cum ar fi Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru Ivasiuc.

A fost amnistiat prin decretul din primăvara anului 1964, impus de organismele internaționale ale Dreptului Omului și ONU.

Aria geografică a expoziţiilor sale este una vastă, realizând „personale” şi „colective” peste tot în ţară, precum şi peste hotare, operele sale ajungând să fie admirate până în America de Sud.

Are în palmares zeci de premii naţionale şi internaţionale.

Este cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului.

A publicat o serie de cărţi, dintre care amintim: Memoria retinei gulagului românesc (2007), Deportații/via Dolorosa/Bărăgan (2010) – împreună cu Nicolae Ianăși, Țara lui tercea-Bercea (2010), Mărturii din infern (2011), Bucovina mărturisită de Radu Bercea (2013).

Referinţe critice

„Pictura lui Radu Bercea înseamnă un univers cromatic care pendulează între criptic şi fabulos şi care vizează frumosul inteligent.” (Roman Istrate, publicist)

„Lucrările lui Radu Bercea sunt aidoma unor cioburi în oglindă, prin care privitorul poate să intre în armonie cu propria simţire. Radu Bercea este diplomatul care reprezintă oraşul Gura Humorului în varii spaţii de existenţă umană (a expus, de la malul Balticii, din Letonia, până la Rio Negri, în Brazilia), descompunând duhul existenţei în interiorul unor lucruri pe lângă care trecem nepăsători.” (Aurel Brumă, publicist)

„În opera sa, şi maiales în lucrările realizate într-o manieră originală, care l-a impus pe artist ca un inovator în domeniul decorativului, Radu Bercea izbuteşte forme configurate, uneori, după ecuațiile imprevizibilului, drept pentru care l-aş numi magician al hazardului bine temperat.” (Ion Maftei, sculptor)

„Radu Bercea este artistul care refuză să se zdrenţuiască în frământările zilnice.” (Mihai Iacobescu, istoric)

„Fără intenţia de a arunca o provocare convenţiilor artistice, Radu Bercea, cu un neostenit apetit generator de subiecte, ne introduce într-un univers fabulos, în care forme, cu urme recognoscibile de realitate, se metamorfozează după formule riguroase sau speculative, în veritabile metafore de relief.” (Tiberiu Cosovanu, jurnalist cultural)

„Radu Bercea – un grafician care cultivă un desen de excepţie, un personaj fabulos, talentat, bun şi discret.” (Ion Cozmei, poet)

Articolul precedentCu dosar penal, din cauza alcoolului
Articolul următor(Actualizare!) Șase răniți într-un accident la Căciulești (FOTO)