Duminică, 8 martie, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț va avea loc vernisajul expoziției itinerante „Jandarmeria Română – 170 de ani”. Expoziția reunește un număr de 15 ținute militare confecționate după modelul uniformelor purtate de jandarmi în perioada 1850 – 1948.

Jandarmii sărbătoresc, la 3 aprilie 2020, 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Cu acest prilej, în perioada 8 – 14 martie, la Piatra Neamț va avea loc o expoziție inedită cu uniforme militare, documente și reglementări ale Jandarmeriei din sec al XIX-lea.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului vizitator ținute militare confecţionate după modelul uniformelor purtate de jandarmi în diferite perioade din istoria Jandarmeriei, începând cu prima uniformă de jandarm (soldat) de la 1850 alături de alte 14 ținute militare din perioada Războiului de Independență, a primului și al Doilea Război Mondial cât și din perioada interbelică, respectiv 1864 – 1948.

  Expunerea va fi completată cu o serie de brevete, legi şi regulamente referitoare la activitatea unităţilor de jandarmi din ultima jumătate a sec. al XIX – lea, drapele de luptă model Ferdinand, obiecte personale ce au aparţinut slt. (pm) Marinel Cotfas (căzut la datorie în timpul Revoluţiei din decembrie 1989) şi generalului maior Ion Bunoaica (comandantul Jandarmeriei Române în perioada 1990-1995).

Expoziția, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamț şi a Complexului Muzeal Județean Neamț va putea fi vizitată în perioada 8 – 14 martie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, zilnic, între orele 09.00 – 17.00, cu excepția zilei de luni, 9 martie, când muzeul este închis. Intrarea este liberă !

Articolul precedentNemțean amendat cu 20.000 de lei pentru că nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu
Articolul următorOfițerii DGA Neamț, ”descindere” la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț. De această dată, în cadrul unei campanii de informare și conștientizare anticorupție