O femeie din Piatra-Neamț a fost păcălită cu 20.000 lei, de o presupusă funcționară de la CAS, informează IPJ Neamț

La data de 24 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi de o femeie de 73 de ani, din Piatra-Neamţ despre faptul că a fost victima infracţiunii de înşelăciune.

În urma activităţilor operative desfăşurate, poliţiştii au stabilit că la data de 24 septembrie, femeia a fost apelată pe telefonul mobil de o persoană necunoscută, care a pretins că este o funcţionară a Casei de Asigurări. Sub pretextul că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier, i-ar fi solicitat 20.000 de lei, necesari pentru operația acesteia.

Persoana vătămată a dat curs acestei solicitări, iar la scurt timp la domiciliul său s-a prezentat o persoană necunoscută, căreia i-a înmânat 20.000 de lei.

Ulterior, aceasta a luat legătura telefonic pe fiica sa şi a realizat că a fost victima infracţiunii de înşelăciune.

Poliţiştii efectuează verificări în vederea identificării autorilor şi tragerea la răspundere penală a acestora.

Inspectoratul de Poliţie al județului Neamţ readuce în atenţia cetăţenilor recomandările pentru prevenirea înşelăciunilor comise prin metoda ”ACCIDENTUL”.

• Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocaţi şi vă reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”;

• Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

• În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

• Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;

• Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentPușcă din Primul Război Mondial, găsită pe malul pârâului Toşorog
Articolul următorSe reiau meciurile internaționale pe Stadionul Ceahlăul