Festivalul Dacic Petrodava, ajuns la cea de-a IV-a ediție, aduce laolaltă reconstituiri istorice și trupe de prestigiu din România. Cei care vor să petreacă momente inedite alături de  războinici daci, legionari romani, gladiatori și nimfe dace o pot face pe 11 și pe 12 mai pe Platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț.

Anul acesta, la Piatra-Neamț, vor fi prezente cinci trupe de prestigiu de reconstituire istorică: Asociația Culturală pentru Istorie Vie- Garda Apulum (Alba Iulia), Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Historia Renascita (Pitești), Nimfele Dace (Zalău) și Vivat Tomis (Constanța).

Asociația Culturală pentru Istorie Vie-Garda Apulum (Alba Iulia)

Asociația Culturală pentru Istorie Vie (Alba Iulia) coordonează activitatea reenactorilor constituiți în „Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, „Lupii Apoulonului” și „Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Austria, Belgia), promovând patrimoniul antic al orașului Alba Iulia și importanța acestuia în cunoașterea istoriei naționale.

FOTO: Ania Ciolacu

Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca)

Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca) este prima asociație din România care se ocupă cu reenactment-ul legat de perioada antică. La ora actuala, Terra Dacica Aeterna are în jur de 70 de membri din toată țara. Sediul oficial al asociației este în Cluj Napoca, iar două filiale au fost înființate în București și Deva.  Până în prezent, asociația a fost prezentă în peste 100 de manifestări legate de prezentarea istoriei antice de pe acest teritoriu.

FOTO: Ania Ciolacu, Daniel Morar

Historia Renascita (Pitești)

Historia Renascita (Pitești) a fost înființată în anul 2016 și coordonează activitatea a 50 de voluntari din orașele Pitești, București și Constanța. Cu scopul principal de a promova patrimoniul antic al zonei amintite, aceștia reconstituie cu succes o formațiune de daci numită „Geto-dacii Sudcarpatici”, o trupă de celți numită „Celtae Bellatores” și cunoscuta legiune romană a IIII-a Flavia Felix. Până în prezent, asociația a participat la numeroase evenimente de profil în țară, dar și în afara țării în Rusia, Bulgaria, Austria și Polonia.

FOTO: Facebook Historia Renascita Geto-Dacii Subcarpatici

Nimfele Dace (Zalău)

Nimfele Dace (Zalău) este o trupă de dans cu tematică istorică, care a fost fondată în Zalău, în anul 2006. Trupa reușește prin intermediul spectacolelor de dans, cântec şi teatru scurt, într-un registru de expresie artistică modernă, să trezească interesul publicului faţă de moştenirea culturală a Antichităţii. Producțiile artistice se inspira din folclor sau din evenimente înregistrate de istorie.

FOTO: Ania Ciolacu, Marius G. Mihalache, Ionuț Văidean

Vivat Tomis (Constanța)

Vivat Tomis (Constanța) a fost înființata în anul 2015, la Constanța și prezintă costumația și armamentul specifice diverselor epoci istorice, începând cu perioada antică. Asociația își propune recrearea cât mai fidela a unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară a civilizațiilor greacă, dacică și romană.

FOTO: actomis.ro

 

Articolul precedentGala premiilor Asociaţiei jurnaliştilor şi scriitorilor de turism din România are loc la Roman
Articolul următorLa Neamț, elevii vor da o nouă serie de examene de simulare