În perioada 9-11 mai 2019, Asociaţia jurnaliştilor şi scriitorilor de turism din România, în colaborare cu Consiliul judeţean Neamţ şi Primăria Municipiului Roman, organizează la Roman un amplu eveniment cu caracter cultural, turistic şi educaţional, sub genericul “Turismul, de la relaxare, act cultural și social la profit economic” care include şi ediţia a 25-a a Galei Premiilor A.J.T.R.

Judeţul Neamţ deţine un patrimoniu cultural şi turistic remarcabil, cu numeroase atracţii naturale sau plămădite de inteligenţa şi mâna omului. Dacă zona de vest a ținutului, unde se află şi regiunea muntoasă, este intens frecventată, partea de est, care deţine edificii istorice şi poveşti frumoase, de la Roman la Târgu Neamţ, trebuie mai bine valorificată.

”În context, subliniem că deținătorul celui mai exact nume al identității noastre naționale, Romanul dispune de o impresionantă zestre materială și spirituală ce merită cu prisosință să fie pusă în valoare prin intermediul uneia dintre cele mai dinamice industrii din zilele noastre: turismul.

Istorie veche și rodnică, în derularea căreia regăsim personaje ilustre ale neamului românesc, de la Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare la Petru Rareș și atâția alți urmași glorioși, de la cărturari, scriitori și muzicieni – Miron Costin, Melchisedec Ștefănescu, Mihail Sadoveanu ori Sergiu Celibidache – la datini și obiceiuri de o deosebită valoare și vigoare -, alte și alte elemente specifice acestui meleag conferă Romanului vocația și garanția unei veritabile izbânzi în industria ospitalității.

Vremurile sunt într-o dinamică uluitoare, iar până și vechile proverbe doldora de înțelepciune necesită o altfel de lectură. Astfel, calul bun nu se mai vinde direct din grajd… El trebuie scos în lume, trebuie făcut bine cunoscut, trebuie adus pe scenă. Cu alte cuvinte, comorile acestei zone, pentru a atrage vizitatori de pretutindeni, au nevoie ca faima lor să intre în circuit național și internațional, spre a-și răspândi strălucirea, atracția, unicitatea. Fiindcă dacă promovare nu e nici turism nu prea e…”, se menționează într-un comunicat de presă al asociației.

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România este o entitate profesională nonprofit care cu asemenea demersuri de promovare turistică se ocupă de circa șase decenii.

AJTR are peste 250 de membri. Sunt jurnaliști care lucrează la ziare, posturi de radio și televiziune, reviste, scriitori de turism, cadre universitare, editori, artiști fotografi etc., din București și din țară, ca și din Basarabia.

AJTR, în colaborare cu autorităţi locale şi cu entităţi turistice, organizează anual, de 25 de ani, o Gală menită să recompenseze activitatea deosebită a unor jurnalişti, scriitori, fotografi, universitari, manageri din turism, dar să şi contribuie la promovarea ideii de turism, cu componentele sale, a regiunilor româneşti prin sesiuni cultural – ştiinţifice,  prezentări de filme documentare şi prin acţiuni de documentare jurnalistică.

Până în prezent, Galele de decernare a premiilor AJTR s-au dovedit un excelent prilej de dezvoltare a unor proiecte și parteneriate cu remarcabile virtuți promoționale. Stau dovadă, între altele, cele patru Gale consecutive organizate cu primăria Horezu și Prefectura Vâlcea, cu primăriile Giurgiu, Bușteni, Azuga, Câmpulung Moldovenesc, dar și cu societăți reprezentative pentru turismul românesc: Inter.Continental, Ramada Majestic, Bulevard, Phoenicia (București), ARO-PALACE (Brașov), Casa Urlățeanu (Urlați), Lacul Verde (Breaza), Hotel Savoy (Mamaia) etc.

AJTR în colaborare cu Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria şi Consiliul Local Roman colaborează  pentru organizarea Galei 2018 a Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, care va avea loc în municipiul Roman.

Acţiunea se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi cuprinde următoarele activităţi:

Joi, 9 mai 2019

 16,00  Simpozionul „Cultură, credință, ospeție – sinergii turistice profitabile”, care ilustrează personalitatea culturală şi turistică a judeţului Neamţ, a municipiului Roman şi a împrejurimilor, în cadrul căruia vor fi susţinute comunicări ale unor participanţi (ziarişti, cercetători, cadre didactice universitare) din Bucureşti, Iaşi şi Roman.

– Proiecţia unor filme documentare despre obiective turistice şi culturale din judeţ şi din oraş, realizate de membri ai AJTR.                                                                                       

Vineri, 10 mai 2019

   9,00-14,00     Documentare în municipiul Roman. Vizite de documentare pe grupuri de participanţi din mass-media naţională în la obiective cultural-istorice, cu potenţial turistic, informaţiile urmând să fie cuprinse în materiale de presă scrisă, radio, televiziune şi site-uri de profil.  

 17,00   Gala de Premiere AJTR 2019, eveniment în cadrul căruia staff-ul AJTR va premia emisiuni de radio, televiziune şi reportaje de presă scrisă iniţiative turistice, locaţii model pentru popasul călătorilor pentru activitatea din anul 2018.

Sâmbătă, 11 mai 2019   

9,00- 14,00  Vizită de documentare Hanul Ancuţei- Războieni- Tg.Neamţ        

Participanţi la întregul eveniment sunt membri ai AJTR din ţară, personalităţi universitare şi alţi invitaţi din municipiul Roman şi din judeţul Neamţ cu preocupări în domeniu.

Pe această cale dorim să vă adresăm invitaţia de a participa alături de noi la Gala A.J.T.R. 2019. De asemenea, am vrea să ne transmiteţi pe această adresă un contact pentru conducătorul instituţiei dumneavoastră.

SURSĂFoto cu caracter ilustrativ
Articolul precedentIncendiu la un apartament din Piatra-Neamț. Două femei au ajuns la spital (VIDEO)
Articolul următorFestivalul Dacic Petrodava aduce laolaltă reconstituiri istorice și trupe de prestigiu din România