Un pescar în vârstă de 33 ani, din localitatea Păstrăveni, a descoperit pe malul râului Moldova mai multe proiectile, informează ISU Neamț.

Elementele de muniţie neexplodate au fost găsite duminică, în jurul orei 13:30, în albia râului Moldova, pe raza satului Lunca Moldovei, comuna Păstrăveni.

La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat cinci lovituri acuplate de artilerie cal. 75 mm, provenite din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 300 metri pătrați şi a mai descoperit o lovitură acupltă de artilerie cal. 75 mm, provenită tot din Al Doilea Război Mondial.

Tot în acest weekend, o echipă pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, a ridicat o lovitură de aruncător cal. 60 mm provenită din Al Doilea Război Mondial, dintr-o pădurea din satul Poiana, comuna Brusturi. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 21 de ani, cu ajutorul unui detector de metale.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 1500 metri pătrați şi a mai descoperit o lovitură de aruncător cal. 60 mm, o lovitură de aruncător cal. 50 mm şi cinci cartuşe cal. 7.62 mm provenite din Al Doilea Război Mondial.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a) să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;

b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;

c) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;

d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;

e) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;

f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

Articolul precedentWeekend aglomerat la munte. Indicatoare vandalizate pe Toaca
Articolul următorPlt. maj. Marian Dantis, dublu campion european