Aniversarea Centenarului Marii Uniri a oferit nemțenilor prilejul comemorării reginei Maria printr-un proiect reparator și recuperator. Astfel,  Complexul Muzeal Județean Neamț a propus ridicarea unei troițe pe raza comunei Tarcău, în apropiere de Poiana Crivaia, locul ales de Regina Maria pentru întemeierea unei biserici.

Troița, în formă de cruce bizantină, este executată din piatră provenită din cariera de la Cosăuți-Soroca (Republica Moldova), de meșterul popular Ion Lozan, prezent la dezvelirea monumentului. Într-o casetă este inscripționat textul de pe piatra fundamentală pusă la data de 14 septembrie 1939 de Nicolae Iorga, adaptat noului context istoric:

“ Întru veșnică amintire a aceleia care a fost neasemuită sprijinitoare a silințelor neamului românesc, spre unitatea de stat care a fost Regina Maria, părtașă a tuturor suferințelor noastre și mângâietoarea a celor care au pătimit. S-a ridicat această troiță, în Anul Centenarului, din recunoștința națiunii române”

Troița care are o înălțime de 4 m și este amplasată pe un soclu cu înălțimea de 1,90 m, a fost dezvelită vineri, 30 noiembrie de Iulian Găină, primarul comunei Tarcău şi de prefectul Daniela Soroceanu. Au fost prezenţi la eveniment senatoarea Emila Arcan, Ioan Asaftei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, consilierii judeţeni Iulian Luca şi Neculai Puşcaşu, care au depus coroane de flori în memoria Reginei Maria. Sute de credincioşi, au asistat la slujba oficiată de Protopop Preot Valentin Tofan, împreună cu preoţii Parohiilor Cazaci, Tarcău, Brateş, Straja, Lunca Strîmbului şi Crivaia, informează Complexul Muzeal Județean Neamț.

 

 

Articolul precedentMădălina Ciubotaru se va ocupa de construirea Organizației de Femei PRO România
Articolul următorInspectorul șef ISU Neamț, Ioan Nițică, general de brigadă cu o stea