În săptămâna 2-08.03.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 1719, cu un număr de 43 internări, marcând o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2961cazuri cu 50 bolnavi internați).

Numărul de pneumonii raportate, a fost de 427 cu un număr de 126 internări, o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (519 cu 126 internări). Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani și 50-64 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu o tendință descrescătoare, față de săptămâna precedentă s-au raportat 19 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, 15 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență P. Neamț si 4 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 257 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

În actualul sezon epidemic până la data de 08.03.2020 au fost vaccinate antigripal persoane 43556 (37 persoane vaccinate în intervalul 2-8.03.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la medicii de familie din județ este 188 doze.

Datorită creșterii numărului de infecții respiratorii acute și a declarării evoluției epidemice a gripei DSP Neamț face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, stare de slăbiciune generală, senzația de înțepături în nas și gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 •  izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomerațiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanței (cel puțin 1 metru) față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei și strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosință la coșul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă și săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staționării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, halate) de către vizitatorii persoanelor internate;
 • continuarea vaccinării antigripale.
Articolul precedentRecomandările Inspecției Muncii ca urmare a măsurilor speciale de control și prevenire a infecției virale cu COVID-19
Articolul următorCompot cu mucegai într-un centru pentru cei aflați în carantină (FOTO)