În urmă cu 20 de ani Constantin (Ticu) Lăcătușu cucerea vârful Cho – Oyu (“Zeița de Turcoaz”). La 8201 m, Cho Oyu este al șaselea cel mai înalt munte din lume. E localizat pe granița dintre Tibet (China) și Nepal, la aproximativ 20 km vest de vârful Everest.
În 1998, alpinistul Constantin (Ticu) Lăcătușu urca în premieră româneasca pe Cho Oyu, printr-o ascensiune solitară, fără aclimatizare prealabilă, fără oxigen artificial și fără șerpași. A fost cea mai rapidă ascensiune a anului, unsprezece zile de la sosirea în Tabara de Bază (5500 m) pâna pe vârf. A fost premieră românească pe acest gigant himalayan și unica reușită românească solitară pe un optmiar, în ultimii 20 de ani.
”Deși sunt un om de echipă, Cho Oyu 1998 a fost doar un test, nu fără peripeții. Am ajuns în tabăra de bază din Tibet/China dinspre Nepal (4 zile) printr-un partener nepalez, singurul care opera pe atunci expediții în Tibet. După o noapte acolo, din cauza unor neânțelegeri între cele două părți am fost obligat să mă întorc la Kathmandu, Nepal. Am revenit în Tibet după o săptămâna, fiind așteptat, la granița, de un agent chinez, cu scuzele de rigoare dar și cu un jeep care m-a dus direct în tabăra de bază. Eram singur, cu 100 kg de bagaje. Pe atunci, că de altfel și acum, nu aveai voie să intri în Tibet de unul singur, ci doar că membru al unui grup. Pentru a-și spală păcatele însă, chinezii au încălcat regula de aur și pe 13 septembrie eram din nou la baza muntelui.
Două sute de alpiniști aveau deja un avans important, dar am reușit să recuperez și am ajuns pe vârf în aceeași zi cu primii din alte expediții, pe 24 septembrie, după ce înfruntasem și o avalanșă căzută exact pe ultima porțiune de sub platoul final.
Cu o zi înainte, în drum spre ultima tabăra (2, la 7 000m) trecusem pe lângă mormântul improvizat al unui estonian pe care îl cunoscusem acolo; colegii îl acoperiseră cu gheață și pietre, iar apoi au înjghebat o cruce și au înfipt un piolet de care au atârnat o coardă”, scrie Constantin (Ticu) Lăcătușu pe pagina sa de Facebook.
Sursă foto: Facebook Constantin Lăcătușu