sursa foto: Salvamont Neamt

Duminică, 28 octombrie, a fost o zi lungă pentru salvamontiștii nemțeni. 7 ore le-a luat acestora să deruleze o acțiune de salvare, în zona Piatra Singuratică, din masivul Hăşmaşul Mare, a unui turist accidentat în urma unei căderi pe o pantă cu grohotiş. Și asta pentru că cel care a anunțat dispeceratul și a oferit primele informații despre locație, nu a mai fost de găsit.

”În jurul orei 16.30, Serviciul Salvamont Neamț a fost alertat prin 112 și Dispeceratul Salvamont și solicitat să intervină în Parcul Național Cheile Bicazului –Hășmaș, zona Trei Fântâni-Piatră Singuratecă unde exista informația că un bărbat suferise un accident prin cădere în gol.

Zona este una deosebit de sălbatică, lipsită de trasee turistice, telefonie mobilă doar pe alocuri iar văgăuna este puternic ecranată radio, sistemul tetra fiind complect nefuncțional iar comunicațiile pe frecventele salvamont cu o acoperire de 30%. Chiar și accesul în zona se face anevoios, fie prin Lacul Roșu, fie pe un drum forestier care traversează un picior de munte din Comuna Dămuc.

Apelantul , o femeie care fusese martor ocular al accidentului a declanșat sistemul de alarmare de la un telefon fix prin care până la un punct a ținut legătură cu echipa de intervenție. Ultima dată când s-a luat legătură cu această a fost din creasta care separă Dămucul de Trei Fântâni, locul denumit de localnici- La Cazemată .Această este practic și ultima poziție cunoscută de unde se poate folosi un telefon mobil. De acolo până la punctul de întâlnire stabilit se mai fac cam 30 minute ( 8-10 km de drum foarte rău), ” informează Salvamont Neamț.

Deși la ora 18:15 echipa de intervenție a ajuns în zona cantonului forestier din Trei Fântâni unde aștepta un Duster de la ISU.

Salvatorii nu au mai găsit pe nimeni care să poată să le ofere informații despre locul în care se află victima.

”Era deja noapte. În timp ce căutăm cu disperare apelantul, (singura persoană care putea da relații asupra zonei unde se află persoană accidentată), un localnic ne-a comunicat spre stupoarea nostră că martorul accidentului(apelantă) plecase cu puțin timp înainte să ajungă echipa, din dispoziția cuiva de la primărie cu doi voluntari SVSU și o brancardă de mână să rezolve cazul.

Fără niciun indiciu , fără comunicații , fără programul de localizare din dispecerat , era deodată că la începuturile anilor de dinainte de 2000 când mergeai să cauți în mii de hectare de munte , noaptea o victimă despre care nu știai mare lucru, decât că este undeva …A trebuit să resetam tot ce ne ne oferea tehnologia anilor 2018, și să plecăm într-o misiune de căutare a acului într-o pădure pe care nu o cunoșteam, cu desișuri , cu stâncării etc”, spun salvamontiștii nemțeni.

Ajutorul a venit de la o localnică. Aceasta i-a ghidat pe salvatori spre locul accidentului

”Femeia din Trei Fântâni a mers cot la cot cu salvatorii montani profesioniști, în cizme de cauciuc!!! , fără lanternă frontală fără nimic dând dovadă de un instinct de orientare, o vitalitate și o rezistență fizică ieșita din comun. A fost de un real ajutor și-i mulțumim pentru aceasta”, adaugă salvatorii nemțeni.

Conform Dispeceratului Naţional Salvamont, în jurul orei 22:00, echipa de salvamontişti a găsit victima, care, în urma unei căderi pe o pantă cu grohotiş, a suferit mai multe traumatisme la membre şi la cap, cel mai grav fiind o fractură de membru inferior.

”Ca finalul să fie holywoodian, sub o stâncă din care țâșnea un fir de apă au fost găsite și victima și pseudo-salvatorii care încercau să târâie persoana rănită prin pădure. Avea traumatisme ușoare craniene, un posibil traumatism toracic, escoriații ale membrelor inferioare și o fractură gravă a membrului inferior. Despre cum a fost transportat, fără acordarea unui ajutor calificat, bietului om, câteva sute de metri în câteva ore, pe brancardă…… , cu o imobilizare cu ceva cârpe și o fașă , fără atelă așa ca la finalul bătăliei de Mărăști –Mărășești –Oituz , și riscurile la care a fost expus nici măcar nu putem evalua. Și asta pentru că cineva a vrut să fie foarte deștept și involuntar să anuleze practic toate șansele certe ale operațiunii noastre”, adaugă Salvamont Neamț.

După acordarea primului ajutor, victima a fost coborâtă pe UT 2000, spre cătunul Trei Fântâni, unde a fost stabilit punctul de întâlnire cu o autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ în jurul orei 23:00. Echipa de salvatori a ajuns în Baza Salvamont Durău după ore 01:00.

”Câteodată, din păcate, când vrei să faci bine poți produce evenimente ireversibile și poți în dorința de a fi util cu orice preț să anulezi toate șansele de supraviețuire ale unor prezumtive victime. Bineînțeles că ulterior poți răspunde atât civil și mai ales penal, dar asta pe victimă nu o mai încălzește cu nimic”, este avertismentul publicat de Salvamont Neamț pentru a atrage atenția celor care din dorința de a ajuta pot pune viața altora în pericol.

 

 

 

Articolul precedent65 de milioane de euro, bani europeni pentru municipiul Piatra-Neamț
Articolul următorTâlhărită în lanul de porumb