În cursul anului 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au anulat dreptul de deținere, respectiv port și folosire al armelor în 234 de cazuri, conform datelor oferite în cadrul unei conferințe de presă de conducerea IPJ Neamț
Peste 40 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate celor care nu au respectat condițiile privind regimul armelor și munițiilor, iar dosare penale au fost întocmite în urma constatării a 139 de infracțiuni.
În vederea creșterii siguranței cetățeanului prin îmbunătățirea serviciului polițienesc, de prevenire și combatere a evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează domeniul de referință, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Neamț au organizat și efectuat 53 de acțiuni și 324 de controale privind îndeplinirii condițiilor de păstrare a armelor.
În anul 2018, conform evidenței existente la nivelul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, 3.542 de arme erau deținute de 2.283 de persoane fizice, dintre care 2.251 arme letale și 1.291 arme neletale.
Totodată, polițiștii au desfășurat activități pe linia prevenirii și combaterii deținerii ilegale de arme, astfel fiind anulate 234 de permise de armă.
În cursul anului 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au eliberat 97 de permise de armă.
În urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 25.000 de lei.
Au fost constatate 139 de infracțiuni și indisponibilizate, în vederea confiscării, 94 de arme de foc și 1241 cartușe de diferite caliber.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase aduc la cunoștință cetățenilor prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor:
Sunt interzise deținerea, portul și folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu țeavă lungă, în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor, cu excepția societăților specializate de pază.
Depunerea permisului de vânătoare, în original și în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deținere, precum și a carnetului de membru vânător, în original și în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme.
Armele letale și munițiile acestora trebuie să le păstrați, la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.
Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu.
Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore.
Certificatul de absolvire își pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor, cu anumite excepții.
În situația în care la data expirării valabilității permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port și folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliție competent documentele necesare prelungirii valabilității permiselor de armă.