Ziua Informării Preventive (Marți, 13 august) a fost marcată la ISU Neamț prin organizarea Zilei Porților Deschise și a unor puncte de informare preventivă.

Astfel, toți (copii și adulți) cei care au dorit să vadă în ce constă activitatea de pompier au putut veni între orele 09:00 – 16:00 la sediile subunităților din Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Poiana Teiului sau Poienari . Aici au putut vedea tehnica de intervenție, au stat de vorbă cu pompierii și au primit răspuns la toate întrebările despre prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

De asemenea, cadre ale ISU Neamț au organizat puncte de informare preventivă în Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț, unde cei interesați au primit informații despre modul de comportare în diverse situații de urgență.

”Unele persoane superstițioase consideră ziua de „Marţi 13″ este o zi cu ghinion, dar noi vă spunem că nu este chiar aşa. De multe ori „ghinionul” ni-l facem şi singuri, prin lipsa informaţiilor. Putem preveni acest lucru, informându-ne, pentru că aşa cum spunea celebrul John Davison Rockefeller – „un om informat este un om puternic.”

Marți 13 – Ziua Informării Preventive

Anual în România sunt înregistrate peste 6.500 de incendii la locuințe. Pe lângă pagubele însemnate, acestea au fost soldate și cu pierderi de vieți omenești. Relevante în acest sens sunt datele statistice aferente anului trecut, care indică faptul că din totalul celor 650 de persoanelor surprinse în incendii, 250 și-au pierdut viața.

Cele mai întâlnite cauze de incendiu la locuințe sunt următoarele:

  • 33 % – coșul de fum defect sau necurățat;
  • 22 % – instalații electrice defecte sau improvizate;
  • 13 % – mijloacele de încălzire;
  • 12 % – fumatul și focul deschis;
  • 20 % – alte cauze.

Așadar, în cele mai multe cazuri vorbim despre neglijență și neatenție. O simplă scânteie vă poate aprinde locuința!

Pentru siguranța copiilor este necesar să respectați următoarele măsuri:

  • păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care aceștia nu au acces;
  • înlăturați orice curiozitate a copilului în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;
  • nu îl lăsa singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune;
  • învăță-l cum să utilizeze sursele de aprindere și cum să se comporte în situații de pericol.

Învață copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

  • dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
  • dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru apeluri de urgenta – 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

ATENȚIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de personalul din echipele de intervenție când intră în locuință;

  • dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
  • atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia”, se arată în comunicatul ISU Neamț.
Articolul precedentBărbat dat dispărut (FOTO)
Articolul următorSeniorii de la CSM Ceahlăul au un nou antrenor principal. Vezi cine îl va înlocui pe Gabriel Rădulescu