În ultimele săptămâni, elevii de la școlile din Târgu Neamț au putut participa la ateliere de arheologie experimentală, organizate la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. După o perioadă cu restricții, activitățile de la muzeu au fost extrem de binevenite, mai ales că s-au desfășurat în aer liber. 

De altfel, la instituția amintită, care este parte a Complexului Muzeal Național Neamț, se organizează astfel de ateliere încă din 2016, iar copiii au posibilitatea să deslușească siguri diverse aspecte din viața comunităților umane de acum câteva milenii.

Scopul acestor ateliere este tocmai acela de a-i ajuta pe elevi să perceapă istoria în alt mod, să o înțeleagă mai ușor, dar și să se apropie mai mult de muzeu și să îl perceapă tot ca pe un spațiu educațional. 

La activitățile desfășurate recent au participat mai multe grupuri de copii de la Liceul ,,Vasile Conta”, dar și de la Școala Gimnazială nr. 2 Târgu Neamț, care au avut posibilitatea să cunoască modul cum se realizau uneltele preistorice, obiectele de podoabă sau vasele de lut. 

Coordonatorul activităților este arheologul Dr. Vasile Diaconu, care a încercat să îi ducă înapoi în timp pe elevi experimentând diverse tehnici și tehnologii preistorice. 

,,Încercăm să atragem cât mai mult public spre muzeu și mai ales copii, pentru că ne dorim să îmbunătățim percepția despre trecutul istoric. Ne dorim ca muzeul să fie un spațiu deschis, viu, atractiv, în care vizitatorii nu doar să admire exponate, ci să le cunoască povestea în detaliu. Tocmai din acest motiv, prin atelierele de arheologie experimentală mi-am dorit ca cei mici să vadă muzeul ca pe o instituție cu rol educațional, unde se poate învăța prin experimentare. Am încercat să venim în întâmpinarea elevilor cu activități care să le pună la contribuție abilitățile creative, să le stârnim curiozitatea și să le dezvoltăm spiritul de echipă” a declarat dr. Vasile Diaconu.

Ateliere de arheologie experimentală se vor organiza și după începerea noului an școlar, pe baza unor programări la sediul muzeului. 

Imagine

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentUnul din turnurile Ocolașului Mic s-a prăbușit! Averismentul salvamontiștilor! (FOTO)
Articolul următorCozi mari la intrarea în Grecia! MAE: Cetăţenii români să completeze formularul PLF anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării