În data de 24 februarie, ora 20.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ a fost convocat din ordinul Ministrului Afacerilor Interne – Ioan Marcel Vela, Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la nivelul județului Neamț instituindu-se Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Măsurile dispuse:
La nivelul judeţului Neamţ, în urma analizării locaţiilor care pot întruni condiţii pentru carantinarea persoanelor cu suspiciune de a fi infectate, s-au stabilit câteva locaţii corespunzătoare cu un total de 66 de locuri.
Protecția locațiilor de bază se va asigura, în principal, de către structurile poliției locale și, în completare, de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț și de către Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, prin misiuni de patrulare și intervenție.
De asemenea, s-a stabilit în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență o voce unică pentru comunicarea cu presa, cetățenii, medicii de familie, UPU/CPU ce va fi asigurată de către Direcția de Sănătate Pubică Neamț.
Acțiunile specifice de prevenire și intervenție pentru situația potențial generatoare determinată de factorul de risc epidemiologic actual, în contextul cetățenilor care vin din zonele afectate de virusul coronavirus covid-19 se gestionează sub autoritatea Direcției de Sănătate Publică Neamț.
S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale, care au pe raza teritorială centrele de carantinare, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum, a persoanelor aflate în carantină.
S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț să asigure persoane instruite și cu echipamente de protecție, care să mențină relația cu persoanele aflate în carantină, în vederea alocării normei de hrană și apă potabilă, în fiecare zi.
S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț punerea la dispoziție a echipamentelor de protecție respectiv măști, combinezoane, mănuși, pentru persoanele care intră în contact cu cei aflați în carantină și respectiv în izolare voluntară.
S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale, care au pe raza teritorială persoane cu domiciliu de rezidență sau flotante, aflate în izolare voluntară, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum.
În sarcina Inspectoratului Județean de Poliție Neamț s-au stabilit măsurile, conforme legislației în vigoare, în cazul persoanelor care nu respectă perioada și locația de autoizolare și respectiv de carantină.