Partidul Naţional Liberal a lansat petiţia „Demaraţi construcţia Autostrăzii Unirii: Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Semnează pentru a scoate zona Moldovei din subdezvoltare și sărăcie!”

„ Am propus Biroului Executiv al PNL, și s-a acceptat, o petiție publică de strângere de semnături, pe care, de altfel, o și lansez astăzi, pentru construcția autostrăzii pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Mureș – Cluj – Vama Borș – pentru că doar autostrada aceasta, dacă s-ar încheia doar la Târgu Mureș nu ar avea o finalitate, dar având celelalte segmente o parte pornite, celelalte pe cale de a fi pornite, sigur că aceasta trebuie să lege hotarul de Est cu hotarul de Vest al României”, a declarat  Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL.

Comisia pentru Transporturi a Camerei Deputaţilor a dat, marţi 23 octombrie, raport de admitere cu amendamente proiectului de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, denumită şi „Autostrada Unirii”.

De asemenea, Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaţilor a stabilit că „Ministerul Transporturilor va demara în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii toate procedurile de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii”. Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile.

Demararea construcției Autostrăzii Unirii trebuie să devină urgent o prioritate zero a Ministerului Transporturilor

În conferința de presă de joi, 25 octombrie, deputatul Laurențiu Leoreanu a reamintit că pe acest subiect comisarul european Corina Creţu atras atenția Guvernului că sunt bani la Comisia Europeană pentru acest obiectiv, dar nu există proiect.

Nefolosind bani europeni, ”România poate pierde între 3 și 4 miliarde de euro, bani care ni s-ar cuveni. Guvernul a venit cu o altă soluție, o soluție falsă, din punctul meu de vedere, aceea a parteneriatului public-privat. Ca să argumentez, parteneriatul public-privat înseamnă o contribuție foarte mare de la buget, ceea ce înseamnă ca autostrada s-ar finaliza la «paștele cailor», pentru că nu sunt bani și atunci s-ar întinde pe foarte mulți ani. În al doilea rând, partenerul privat care ar veni și care s-ar implica ar introduce imediat anumite taxe pe autostradă, destul de mari, ca să-și recupereze această investiție”, a declarat deputatul PNL, Laurențiu Leoreanu.

Semnează pentru a scoate zona Moldovei din subdezvoltare și sărăcie. Semnează pentru a uni Moldova și Basarabia cu restul României și cu Europa. Semnează pentru a cere guvernului să trimită la Comisia Europeană în regim de urgență cererea de finanțare din bani europeni a Autostrăzii Unirii. Demararea construcției Autostrăzii Unirii trebuie să devină urgent o prioritate zero a Ministerului Transporturilor”, se arată în textul petiției.

 

 

Articolul precedentUn bărbat din Pângărați a amenințat că-și dă foc la casă
Articolul următorMarfă contrafăcută confiscată de polițiști (FOTO)