Pirotehniștii nemțeni au avut marți, 18 iunie două misiuni de asanare a muniției neexplodate în comuna Români și în comuna Timișești.

La locul intervenției din satul Siliștea, comuna Români s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat 1 lovitură de aruncător cal. 60 mm provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 60 de ani, pe un teren agricol proprietate personală.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.

Tot marți, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că în comuna Timișești, sat Preutești a fost descoperită muniție neexplodată.

La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat 1 lovitură de aruncător cal. 82 mm și o grenadă de mână defensivă provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită, pe fluxul tehnologic, de un bărbat, în vârstă de 60 de ani, angajat al unui operator economic cu punct de lucru în balastiera Preutești.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a) să anunţe de urgenţă prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”despre descoperirea de muniţii neexplodate;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;
c) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
e) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

 

SURSĂFOTO: ISU Neamț
Articolul precedentBărbat cu tulburări de comportament, internat la psihiatrie
Articolul următorCod ROȘU în Neamț. Oamenii, avertizaţi prin Ro-Alert.