Primarul comunei Hangu, Lupu Gavril, a fost trimis în judecată (în stare de libertate) de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au constatat că în perioada 2009 – 2010, inculpatul Lupu Gavril, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.

Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice. – notează un comunicat DNA

Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei.

În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei și s-a dispus indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparține inculpatului Lupu Gavril.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. – mai notează comunicat DNA emis astăzi, 2 noiembrie 2018

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentPoliţia Piatra-Neamț vă solicită sprijinul pentru identificarea unui bărbat (FOTO)
Articolul următorBeat și fără permis, la volanul unei mașini neînmatriculate