În această seară s-a înregistrat al treilea deces pe teritoriul României al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020  transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala).
În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

Până la o comunicare oficială, putem doar presupune, în urma analizei cazurilor din județul Neamț care au fost internate în Iași că este vorba despre Vasile Ouatu.

Omul de afaceri, Vasile Ouatu s-a prezentat la începutul acestei săptămâni la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț cu ambulanța, prezentând simptome de pneumonie.Ulterior  a mers la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, ulterior a fost transportat înapoi la Spitalul Județean unde a refuzat internarea și alte investigații.

Miercuri 18 martie pe numele său a  fost deschis un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.

„Cauza penală a avut ca obiect sesizarea din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț referitor la faptul că, în data 17.03.2020, în jurul orelor 21:00, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din municipiul Piatra-Neamț, transportat cu un echipaj de ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamţ, Secția de Boli Infecțioase, a refuzat prelevarea probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus 2019-nCov”, se arată într-un comunicat de presă  au transmis de Parchet. 

Potrivit procurorilor, cercetările au stabilit faptul că la prezentarea la U.P.U., bărbatului i s-a întocmit chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus 2019-nCOV, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect.

După evaluarea medicală pacientul a refuzat internarea și pentru înlăturarea oricăror suspiciuni legate de o eventuală contaminare a cadrelor medicale, a fost sesizată Direcţia de Sănătate Publică Neamt care a instituit măsura de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

„Prin ordonanța din 19.03.2020 Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ a dispus clasarea cauzei, constatându-se că fapta sesizată nu există.” – mai informează comunicatul Parchetului.

Miercuri, acesta s-a prezentat, din nou, la spital pentru a fi testat iar vineri, a fost depistat pozitiv pentru coronavirus.

În toată această perioadă, în restaurantul a cărui proprietar este Vasile Ouatu au avut loc mai multe petreceri, petreceri la care a participat și acesta.

 

Articolul precedentPremoniția lui Adrian Păunescu
Articolul următorNinsori și carosabil umed în jumătatea nordică a Moldovei. Cum se circulă pe drumurile naționale