DSP Neamț reamintește procedura de eliberare a concediilor medicale în caz de carantină (sau auto-izolare voluntară la domiciliu) elaborată de Ministerul Sănătății pentru a informa cât mai corect angajatorii ai căror salariați s-au întors sau se vor întoarce din regiunile și localitățile afectate de infecția cu coronavirus COVID-19, în care autoritățile au impus restricții de călătorie și luarea în evidență pentru realizarea monitorizării zilnice.
În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Neamț a înștiințat medicii de familie din județ cu privire la pașii care trebuie urmați în cazul în care trebuie eliberat certificatul de concediu medical pentru persoana care este izolată ( auto-izolare voluntară la domiciliu sau carantinată).
După stabilirea perioadei de auto-izolare la domiciliu sau de carantină (se instituie pentru toate persoanele asimptomatice dar se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus, în spațiile special amenajate), pentru persoanele cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, Direcția de Sănătate Publică Neamț eliberează certificate în care va menționa durata perioadei de carantină sau de auto-izolare, ținând cont de recomandările Ministerului Sănătății și de contextul epidemiologic intern/internațional. În baza certificatului eliberat de Direcția de Sănătate Publică Neamț (pentru operativitate este transmis prin e-mail), medicul de familie eliberează concediul medical.
Durata concediilor medicale pentru carantină sau auto-izolare nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. In situația concediului pentru carantină, nu se aplica restricția privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate elibera medicul de familie. Această restricție este prevăzută doar pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită. Medicul de familie va menționa în certificatul medical perioada de carantină sau de auto-izolare stabilită de Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Certificatul de concediu medical eliberat de către medicul de familie se depune la plătitor. Conform prevederilor OUG158/2005 si art. 60(2) din Normele de aplicare, in cazul concediilor medicale pentru carantina, angajatul nu este obligat sa depună la angajator certificatul pentru luna anterioara pana la data de 5 a lunii in curs, ci pana la sfârșitul lunii in curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.
La finalul perioadei de auto-izolare sau de carantină elevii și studenții beneficiază de scutire medicală eliberată de către medicul de familie pe baza certificatului emis de DSP Neamț.