Sâmbătă, 22 decembrie, începând cu ora 18:00, pe scena de pe platoul Curţii Domneşti vor urca elevii clasei de muzică populară de la Şcoala Populară de Artă (coordonatoarea activităţii fiind Georgiana Şerban Axinte), urmaţi de îndrăgitul interpret al folclorului sătmărean Ionică Moroşanu.

CLASA CANTO POPULAR A ŞCOLII POPULARE DE ARTĂ PIATRA-NEAMŢ

Elevii acestei clase reprezintă Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Ei au venit la Școala Populară de Artă mânați de dorința de a învăţa cântul popular aşa cum era el odinioară. În același timp, profesoara lor, îndrăgita interpretă a folclorului reprezentativ ţinutului Neamţ, Georgiana Şerban-Axinte, își inițiază învățăceii în lumea tradiţiilor specifice zonei şi le face cunoscute poveştile costumelor populare.

Cei mai talentați cursanți reprezintă instituția în concursuri regionale și naționale de gen, nu de puține ori întorcându-se laureați și premiați.

Ultimul mare succes al clasei de canto popular de la Școala Populară de Artă a fost consemnat în ziua de 26 noiembrie 2017, una de referinţă pentru toţi cursanţii acestei clase. Ei, împreună cu profesoara lor, au lansat către publicul larg primul lor album. Fiecare dintre elevi a înregistrat cel puţin o piesă, cântec care le defineşte personalitatea artistică. A rezultat un album audio-video de muzică populară, trecut de departamentul foto-video al Centrului pe suport electronic. A fost o premieră pentru instituția pietreană.

IONICĂ MOROŞANU

Ioan Moroșanu Câmpan s-a născut pe 30 iulie 1987, în Satu Mare. A absolvit Școala de Muzică și Liceul de Artă „Aurel Pop” din localitate. La zece ani a început să câștige și primii bani, cântând alături de fratele său și un prieten într-o trupă de muzică populară.

Primul album îi apare în 1999, în editarea unei case de discuri locale – „Sendus Music”, alături de care mai lansează un material în anul următor. „Mândra mea îi bănățeană” s-a vândut foarte bine pe plan local, așa că în 2001 semnează cu o casa de discuri mai mare – „Sonex Records” și lansează cel de-al treilea album „Faină-i frunza codrului”, avându-l invitat pe Ionel Sabo, unul dintre cei mai cunoscuți taragostiști din zona Ardealului.

În 2005, se mută în București și semnează un nou contract cu „RBA Records”, alături de care a produs și a lansat mai multe single-uri și piese din folclor.

La începutul anului 2014, Ionică Moroșanu semnează un nou contract de management cu „Sprint Media Group”, una dintre cele mai de succes case de discuri din România.

Personalitatea dinamică, deschiderea către oameni și abilitatea de a destinde atmosfera chiar și în cele mai vitrege condiții, îl pun pe Ionică Moroșanu pe lista celor mai îndrăgiți artiști de folclor ai României. Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: “Vino mândro joi seara”, „Arde-l-ar focul de pat” și „Io și cu Vasile-a nost”.

Articolul precedentCSM Ceahlăul în Top 10 al apărărilor din Liga 3
Articolul următorMoș Crăciun și concerte la Târgul de Crăciun la Neamţ