Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează simpozionul „In memoriam: dr. Costache Andone, o viață dedicată medicinei și comunității“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, joi, 18 aprilie 2019, cu începere de la ora 12:30, în Sala Info-Club II.

Despre reputatul medic vor vorbi profesorul Constantin Tomșa, doctorul Virgil Răzeșu și inginerul Corneliu Ghegheșan. Dialogul va fi moderat de prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Personalitate medicală, științifică, sportivă și culturală de anvergură națională, Costache Andone s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie 1919, dar pentru că, în acel an, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian (13 zile decalaj), data oficială din actul de naștere a devenit 27 septembrie. Sosit la Piatra-Neamț, la 29 de ani, medicul a înnobilat mai bine de 6 decenii toate domeniile în care a activat cu mult profesionalism și dorință de a lăsa ceva trainic în urmă.

La Spitalul din Piatra-Neamț a fost întâmpinat, la 1 iunie 1949, de regretatul medic chirurg Gheorghe Iacomi, care i-a oferit 20 de paturi și astfel a luat ființă secția ORL. Membru al Academiei Oamenilor de Știință, carieră medicală a dr. Costache Andone s-a materializat, conform propriei sale declarații, în 150 de mii de intervenții chirurgicale, 250 de mii de bolnavi îngrijiți și formarea a 12 medici.

Sublimul vieții este că nu am trăit degeaba, că pe ce am pus mâna s-a văzut. Acesta a fost balsamul vieții mele. Am avut o stare de efervescență permanentă. Am iubit omul. Nu am uitat greutățile prin care am trecut. Eu nu am făcut rău niciodată. Această coincidență că m-am născut în același an în care s-a înființat și Ceahlăul mi-a oferit ocazia de a fi iubit. Am mers cu bicicleta până la 75 de ani. În fiecare an am fost la mare, am făcut băi de nămol și am urmat un regim de viață normal. Am avut liniște sufletească și totodată satisfacția muncii, satisfacția realizărilor. Nu am niciun regret“, a mărturisit dr. Costache Andone.

Artiști și cântăreți celebri i-au fost pacienți

Celebra cântăreață de muzică populară Maria Tănase s-a aflat printre pacientele doctorului. Și marele actor născut la Fălticeni Grigore Vasiliu-Birlic a venit să-i redea inegalabila voce. 

 

 

Articolul precedentVulpițele Galbene, duel greu cu Onix Râmnicu Sărat
Articolul următorȘofer neatent, trei mașini „boțite” (FOTO)