În ultimii ani, Complexul Muzeal Național Neamț încearcă tot mai mult să completeze educația formală desfășurată în școli, organizând ateliere de pedagogie muzeală, care pot constitui o bună oportunitate de a cunoaște patrimoniul județului Neamț, dar și o modalitate interactivă de a dobândi noi cunoștințe sau de a le consolida pe cele însușite în cadrul orelor de istorie.

Recent, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, a avut loc un atelier de numismatică, intitulat „Banii și istoria lor”, coordonat de muzeograf Renata-Gabriela Buzău, scopul propus fiind familiarizarea elevilor cu noțiuni elementare privind tipologii variate de monede și bancnote, pe care înaintașii noștri le-au utilizat în trecut. O astfel de activitate s-a impus și în contextul în care, de ceva timp, necesitatea implementării unor discipline opționale de educație financiară, în școli, s-a manifestat ca un imperativ pentru responsabilizarea copiilor pe acest segment, de la vârste mici.

Atelierul s-a desfășurat în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, fiind pentru participanți o modalitate plăcută de a petrece o oră de istorie într-un cadru mult mai destins.

Pornind de la câteva expresii vechi românești, elevii clasei a III-a, de la Școala Gimnazială Domnească Târgu Neamț, au aflat care era semnificația ortului polonez, ce era talerul austriac sau paraua turcească. Copiii au aflat și despre valoarea pre-monetară a unor obiecte din Preistorie, precum calupurile de sare și obiectele de bronz.

Originea denumirii de „leu” a monedei noastre naționale, primele emisiuni monetare comune Moldovei și Țării Românești (monedele Sadagura), cele bătute în timpul domniei principelui și, ulterior, regelui Carol I, au fost alte aspecte discutate în cadrul activității. Contactul vizual cu bancnote de dimensiuni neobișnuit de mari sau foarte mici, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, a făcut ca numismatica să fie percepută de participanți ca un domeniul fascinant, ce merită pus în valoare prin acțiuni similare pe viitor.

,,Am conceput această activitate din dorința de a le oferi elevilor o altă perspectivă asupra noțiunilor de istorie și de a le oferi prilejul să aibă contact direct cu vestigiile monetare pe care muzeul nostru le deține. Copiii au putut admira monede din vremea imperiului roman, le-am povestit despre falsificarea monedelor în perioada evului mediu, dar au putut vedea și bancnote-document, care aveau pe ele însemnări din cel de-al doilea Război Mondial” a declarat muzeograf Renata-Gabriela Buzău.

Instituția muzeală din orașul de sub Cetatea Neamț vine în întâmpinarea școlarilor de la clasele primare și gimnaziale și cu alte ateliere de pedagogie muzeală atractive și interactive, precum cel de arheologie experimentală, coordonat de dr. Vasile Diaconu, sau cel de restaurare a vaselor ceramice, organizat de muzeograf Lavinia Axentioi.

Imagine

Imagine

Imagine

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentAccident pe un drum din Neamț! O tânără a ajuns la spital
Articolul următorSE SCUMPESC GAZELE! Gazprom anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut