Cel mai recent sondaj CURS plasează Alianța PSD-PNL la 53% în intenția de vot, urmată de Dreapta Unită și AUR, cu câte 14%. Partidul condus de George Simion a scăzut în preferințele românilor de la ultima cercetare CURS cu 7%.

Pe următoarele locuri în intenția de vot pentru europarlamentare sunt SOS ( partidul Dianei Șoșoacă) și UDMR, cu câte 5%. PUSL, cotrolat de Dan Voiculescu, cu Piedone principal exponent, este plasat la 4%.

Întrebați pe cine ar vota la alegerile locale, 35% dintre cei intervievați au indicat PSD, 21% PNL, câte 13% Dreapta Unită și AUR, iar 5% UDMR. Partidul lui Soșoacă și PUSL sunt plasați la 4%. Alte partide, cu câte sub 2% fiecare, fără a fi nominalizate, au fost indicate de 5% dintre respondenți.

Legat de principalele probleme ale țării care ar trebui abordate cu prioritate de Guvern, 21% dintre cei intervievați au arătat spre venituri și nivelul de trai, 10% au indicat sănătatea, 10 % corupția, 10% inflația, prețurile.

Alți 9% s-au referit la economie/industrie, 8% locurile de muncă, 6% educația. Pe următoarele locuri sunt infrastructura (4%), siguranța cetățeanului (3%), războiul (3%), clasa politică (2%) și agricultura (1%). 8% au selectat varianta nu știu/ nu răspund, iar 5% altele.
Din sondaj reiese ca 47% dintre cei intervievați consideră ca localitatea în care locuiesc se îndreaptă mai degrabă într-o direcție bună, în timp de 46% au o părere opusă. 7% au selectat varianta nu știu/nu răspund.

În cadrul aceluiași sondaj, românii au fost întrebați dacă știau că țara noastră a câștigat procesul cu Gabriel Resources în cazul Roșia Montana și că această companie ar trebui  să plătească României 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată. Un procent de 65% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ și negativ doar în proporție de 28%.

Întrebați al cui este meritul, în proporție covârșitoare, respondenții au indicat avocații și experții care au lucrat la acest caz (42%), protestatarii (10%), Guvernul actual (9%). 4% au spus că a fost un „noroc“.

La sondajul CURS au răspuns 1.067 de adulți, cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor este față-în-față, la domiciliul respondenților.

Articolul precedentScandalul puilor vopsiți din magazine, răsturnare de situație: comercianții pun afișe speciale ca să își mai poată vinde marfa
Articolul următorAccident cumplit în Neamț. Trei tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi, după ce maşinile în care se aflau s-au ciocnit violent